Обама протегна ръка на републиканците в Конгреса

Свят

15-11-2012, 08:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Надява се да получи подкрепата им за данъците в САЩ

На своята първа пресконференция след преизбирането му за президент на САЩ Барак Обама очерта основните насоки в своята работа и приоритетите по редица вътрешни и международни проблеми.

Обама обяви, че е готов да си сътрудничи с републиканците по плана за избягване на фискалната скала, и изрази надежда, че ще успее да сключи сделка преди 1 януари.

"Изправени сме пред ясен краен срок, който изисква от нас да вземем няколко големи решения относно работните места, данъците и дефицитите до края на годината", заяви държавният глава на своята първа пресконференция след преизбирането му.

"Както съм казвал и преди, отворен съм за компромиси и нови идеи", посочи той, но побърза да изтъкне, че остава против данъчните облекчения за най-богатите.

"Не можем да си позволим да разширяваме данъчните облекчения за богатите от времето на Буш".

Обама заяви, че се надява в Конгреса да бъде внесен законопроект за реформа в имиграционната система малко след встъпването му в длъжност за втори мандат.

"Очаквам този законопроект да бъде внесен и ние да започнем процес /по приемането му/ в Конгреса малко след встъпването ми в длъжност" на 20 януари". Това уточни Обама, в отговор на въпрос за имиграционната политика. Той добави, че са проведени някои разговори по този въпрос между сенатори в Конгреса и неговия екип и припомни своята концепция за пълна реформа на имиграционната система.

Тази реформа, която бе лансирана от Обама през 2010 г. се провали тогава в Конгреса заради несъгласието на републиканците. Сега обаче някои от тях дават да се разбере, че са готови на по-голяма гъвкавост по този въпрос, особено след като стана ясно, че испаноезичните избиратели, чийто прираст в САЩ е най-бърз, са гласували масово за демократите.

Във връзка с кризата с Иран президентът на САЩ заяви, че остава един прозорец за разрешаването й и обеща за това да бъдат положени дипломатически усилия през следващите месеци.

"Наистина искам да се постигне дипломатическо решаване на проблема", увери Обама на пресконференцията си и повтори, че продължава да съществува "прозорец" за това.

"Ще се опитам да направя усилия през следващите месеци, за да видя дали може да започнем диалог, и то не само между нас и Иран, но и с международната общност, така че да разберем дали можем да разрешим този въпрос", каза той.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че не е готов да признае сирийската опозиция като правителство в изгнание, но посочи, че намира обединението й за окуражително.

Той коментира и разрасналия се скандал с извънбрачната връзка на бившия шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс. "Засега нямаме доказателства за нарушения на националната сигурност", подчерта демократът.