Архивите говорят: Шеф на ЦРУ със 100 любовници

Животът

14-11-2012, 16:05

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Алън Дълес бил "сериен прелюбодеец"

Алън Дълес, директор на американското разузнаване от 1953 до 1961 г., е имал многобройни извънбрачни връзки. Негова любовница е била и гръцката кралица Фредерика, немска принцеса и съпруга на бившия гръцки крал Павлос I, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от Труд.

Според сестрата на Алън Дълес Елинор той е имал любовни връзки с над 100 жени. За похожденията му в изданието пише британският журналист и писател Стивънс Кинцер, който подготвя книга за Дълес и брат му, бившия държавен секретар Джон Фостър Дълес.

Кинцер определя Дълес като "сериен прелюбодеец". От 1920 г. той бил женен. Съпругата му Кловър обаче била напълно различна. Тя била чувствителна и затворена дама, докато той се откроявал като красив, обаятелен и при това опитен съблазнител.

Връзката му с кралица Фредерика била през 1958 г., когато по време на пътуване с нейния син - бъдещия крал Константин, тя се запознала с Дълес.

Според Кинцер кралицата и шефът на ЦРУ се усамотили за близо час в кабинета му. Когато негов сътрудник поучукал на вратата и не получил отговор, влязъл вътре, но офисът бил празен. В този миг чул шум от съседната стая.

Малко по-късно кралицата излязла видимо доволна от кабинета на шефа на ЦРУ. Когато се върнала в гръцкото посолство, основала дружество за гръцко-американско приятелство.

Дълго време след това Фредерика казвала пред свои доверени лица за Алън Дълес, че обожава "този човек".

Любовните афери на Дълес били публична тайна, за която знаели във Вашингтон. Похожденията му обаче нямали последствия за кариерата му.

Писателката Ребека Уест, попитана веднъж дали е била една от приятелките на Дълес, отговорила: "Уви, не, но ми се иска съм била."