Бойко не бил като комунистите, няма да се бърка на Синода

Политика

14-11-2012, 14:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бойко забрани държавата да се меси в църковните дела

Строим църкви, манастири, ремонтираме за милиони, каза той

Изборът на патриарх си е работа на църквата, заяви на пресконференция в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Днес съм извикал Велинов (Емил Велинов - директор на дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет - бел.ред.) и категорично съм му казал, че една дума, свързана с избора на патриарх на България, ще му коства позицията. Комунистите години наред са се месили в църквата, доведоха я дотам, че две-трети от влaдиците са агенти на бившата Държавна сигурност. Нашето правителство не прави така", каза Борисов.
"Ние строим църкви, строим манастири, ремонтираме ги за много милиони, каза Борисов.
Ние нито имаме кандидат, нито подкрепяме, нито искаме по какъвто и да е начин да бъдем въвлечени в този избор. Затова съм го предупредил пред всички министри днес, както и колегите си – това е тема на църквата", категоричен бе премиерът.
"Единствено мога да помоля владиците, тъй като ние сме вярващи хора, подкрепяме всички, особено с проектите, които се строят – църкви, манастири, и ремонтите им, Нашата Света църква и нека да имат предвид, че всички вярващи – миряните, народът ги гледа и да си направят избора така, че утре същият този народ да застава и да им целува ръка, да целува кръста, който носят и да има доверие в тях", каза още Борисов.