Гуруто Росен от Благоевград бил ученик на Муун

Най-доброто от печата

14-11-2012, 06:39

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Уволниха философа сектант, 1700 се подписаха срещу него

1700 души са се подписали под призива за уволнението на Росен Ангелов. Срещу гуруто е внесена и жалба. В момента учителят по философия е в неплатен отпуск. Но е призован от директорката на езиковата гимназия в Благоевград Тина Попова да се яви и да даде писмени обяснения.

Заповедта за уволнението му е приготвена, само дето не е разписана. "Ще спазим всички законови норми, за да приключим казуса с Росен Ангелов. Ако не дойде, ще му бъде връчена нотариална покана да се яви в училището", закани се Попова.

"Името на учебното ни заведение бе дискредитирано без причина. Става въпрос за загинал 24-годишен младеж, ние няма как да отговаряме за действията и постъпките му, промяната при него е настъпила доста след завършването на гимназията", защити се след 40 дни мълчание школската шефка.

Попова увери, че няма нито един сигнал срещу Ангелов при нея през всичките 19 г., в които е преподавал в ЕГ. От 1993 г. насам пък гуруто само веднъж е водил деца на екскурзия.

"В момента и учителите работят неадекватно, и 850-те ни ученици са огорчени от опетнения авторитет на гимназията", признава Попова. 
Преди броени дни десетки родители депозираха подписка срещу Росен Ангелов. В нея те признават, че са разтърсени от случващото се в ЕГ, от начина, по който се преподава философия. 
Не ползва учебник, а продава книгите на Мегре за Анастасия, които в Русия са обявени за тоталитарен култ. Идеите на писателя внушават отказ от образование и здравеопазване, както и изолация. Родителите твърдят, че Ангелов организира излети, на които учениците прегръщат дървета. Учи ги да предизвикват събития със силата на мисълта - например легализация на марихуаната.

"Не бихме искали децата ни да бъдат обучавани от учител, който е присъствал на конференция в Сеул на сектата на Муун, което той не отрича и с което се гордее. Не сме съгласни децата ни бъдат обучавани от човек с ужасяващ външен вид. Не желаем животът им да бъде режисиран от преподавателя Ангелов. Недопустимо е децата ни да се стремят към примитивен начин на живот", твърдят родителите.

Майка на бивша ученичка на Росен, която живее в чужбина, признава, че вече 16 г. дъщеря й има психични проблеми след залитане по идеите на "Мечта". "Дистанцирана е дори от мен, знам за подобно поведение на още 3 нейни съученички", категорична е жената.

Председателят на общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград д-р Теменужка Любенова също е против хора като Ангелов да влизат в училище.

"Не наричам секта формирования като тази фондация. Това са съвременни форми за контролиране на човешката психика и поведение. Тук не става въпрос за вяра, защото тя изключва материалното облагодетелстване. А за този човек не съм убедена, че с половин учителска заплата (б.а. - Ангелов работил на половин щат в ЕГ) може да си позволи неговите разходи", твърди лекарката.

Спомня си, че преди десетина години подобна организация се пробвала да мъти главите на учениците в 7-мо СОУ, където д-р Любенова работела. Но пресекли апетита им навреме. Любенова недоумява как преподавател е продавал книги за Анастасия на учениците си, въртял е търговия в клас. "Сигурно се е чувствал защитен и силен. Та той е обучавал не само ученици, но и учители като е прокламирал сливане с природата. Директорката на гимназията не е реагирала, учителите също, защото не са подготвени. Необходимо е да се издаде наръчник за сектите, за духовните практики. У мен остава съмнението, че е действал на психиката на Марио Нушков", казва тя.

Не оспорва, че Росен е интелигентен човек. Но й се струва притеснително, че философът е бил в централата на Муун на обучение. Според лекарката полицията трябва да разследва и къде, кога и по какъв повод Ангелов е искал от децата да се борят за легализиране на марихуаната, защото била полезна. "Ще искаме създаването на обществен съвет. Целта е да се действа превантивно", смята д-р Любенова. 
Психотерапевтът д-р Ангелина Давидкова познава Росен повече от 15 г. Безпокои я промяната в него.

"Преди време го видях край града Беше бос, мръсен, приличаше на клошар. Ужас! Започнахме спор, но той започна да ме нагрубява и си тръгнах", споделя д-р Давидкова.

"Моя пациентка, младо момиче, преди няколко години изкара няколко дни сама в стая по негова препоръка. Той се афишираше като психотерапевт с обяви във вестника. Родителите й му се доверили, а са интелигентни хора. 
Трябвало да я изолират, за да стабилизира психиката си чрез силата на духовното оздравяване - това им обяснил. Хубавото е, че след това нещата за момичето се развиха добре", спомня си още д-р Давидкова.