Болница иска лични данни за проучване

Животът

14-11-2012, 06:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Информацията била нужна, за да проведе проучване каква е честотата на нарушенията на макулата

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) на два пъти не разреши на Александровската болница достъп до регистрите на ЕСГРАОН в столичен район, съобщава "Труд".
Информацията била нужна на лечебницата, за да проведе проучване каква е честотата на нарушенията на макулата (централната част на ретината - б.р.). Данните трябват на лекарите, за да пратят писма до 1000 души над 65 години, които да участват в изследването, като дойдат за преглед. Комисарите отказали достъпа заради липса на правно основание. "Администраторът на лични данни е длъжен да обработва лични данни само за точно определени и законни цели и да не се обработват допълнително по начин, несъвместим с тези цели", пише в становището на комисията.

"Учудвам се, че отказаха, от болницата не изтичат лични данни на пациенти", обясни доц. Ива Петкова, шеф на очната клиника. Тя обясни, че става дума за заболяване, за което у нас досега не е правено проучване. Болестта уврежда финото зрение, човек спира да разпознава близките си и вече не може да чете, обясни доц. Петкова. След отказа на КЗЛД от болницата са потърсили съдействие от Националния статистически институт.
Още не сме получили запитването официално, ние можем да дадем само статистически данни, но не и адреси на хората, отсякоха от НСИ.