От 1 януари ще имаме по-добра цена на газа, убеден е Добрев

Политика

13-11-2012, 16:21

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Няма опасност от газова криза

Не съществува опасност от газова криза, заяви на брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Във връзка с изказване на Меглена Кунева, че България е изправена пред опасността от повтаряне на газовата криза от 2008, министърът обясни, че кризата не е била през 2008 година и че такава опасност не съществува, тъй като съвсем скоро ще бъде сключен договор.

Когато имаш две тръби е много по-вероятно да имаш повече доставчици, отколкото когато имаш една, посочи Добрев.

България е последната държава по сухопътната част на газопровода "Южен поток", каза още Добрев и продължи: Това дали проектът ще позволи и възможност за включването на нови доставчици, е въпрос, по който трябва да се произнесе Европейската комисия. Подобни въпроси се повдигат и в другите страни, които участват в проекта, добави министърът.

Министърът коментира и предложение на ДСБ за това на 50% от газопровода да бъде даден достъп на трети страни, за да се транзитират или плащат 75%. "Те предлагат много интересни неща, които са самоизключващи се. Ако резервираш 50% няма как да платиш 75%, това са две самоизключващи се неща", заяви Добрев.