Българите са ми по-мили от фотоволтаиците, разнежи се Бойко

Политика

13-11-2012, 12:17

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От утре преговаряме с Русия за цените на газа, коментира премиерът

Българският министър-председател Бойко Борисов е потвърдил българската позиция за производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

На срещите му в Словакия е бил поставен проблемът за промените в България, които ограничават добива на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, тъй като България е преизпълнила квотите си, изисквани от ЕС в това отношение, и инвеститорите във ВЕИ генерират големи печалби.

По думите на Борисов – интересът към инвестиции в България от словашка страна е бил главно във фотоволтаици.

"Предишният закон беше такъв, че привлече всички, а на практика източваше парите на държавата и на данъкоплатците. Сега го поставиха малко като проблем, но аз им обясних, че българите са ми по-мили от тези инвеститори и няма да има промяна в нашето мнение", заяви Борисов.

От преговорите, които утре или в четвъртък ще проведем за цената на газа, ще зависят много от следващите ни стъпки, коментира още премиерът.
"След като говорих с президента Путин, се разбрахме да се чуем допълнително кога той ще дойде в България и дали пък аз няма да искам да отида на тази първа копка. Но оттогава не сме се чували. Като разбера каква ще бъде политиката до края на годината, ще ви кажа. Така че – засега само се говори, но никой освен мен, не знае", каза премиерът Бойко Борисов.
"Искът спрямо "Белене" не ни касае, в случая. Касае ни цената на газа и дългосрочните договори – колко ще са краткосрочни. И колкото са по-кратки, толкова по-добре. Защото аз съм убеден, че в следващите три – четири години в Черно море ще има много газ и трябва да се пазим от договори, по-големи от шестгодишни. Горе-долу тогава се очаква да започнем да добиваме газ и това е задачата, която съм дал на колегите", каза още Борисов.