Отварят гроба на Ясер Арафат

Свят

13-11-2012, 11:05

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ексхумират останките му, съмняват се, че е отровен

В Палестина започна работата по отварянето на гроба на покойния лидер Ясер Арафат.

Според анонимен източник, близък до семейството му, отстраняването на бетонната плоча от гроба на Арафат ще отнеме около 15 дни. Отварянето на гроба на бившия палестински лидер е първата стъпка в процеса по ексхумацията на тленните останки на Арафат в рамките на разследването за причините за смъртта му.

През август френски съд инициира съдебно разследване за смъртта на Арафат, след като швейцарски институт откри високи нива на радиоактивен полоний в дрехите на бившия палестински лидер, предоставени от съпругата му Суха. Обвиненията, че той може да е бил отровен, не са отсега. Френските лекари, които са се грижили за Арафат в последните дни от живота му, не можаха да установят причината за смъртта.

Съпругата Суха смята, че той е бил отровен, и настоя тялото му да бъде ексхумирано, за да се вземат проби и да се определи дали е бил изложен на действието на полоний.

Покойният основател и лидер на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) почина във военна болница в околностите на Париж през 2004 г.