Д-р Шишков: “Подходът ми е хирургически – със скалпела”

Мисия Пловдив

13-11-2012, 13:40

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Ще събудим пловдивчани от политическия зимен сън

Д-р Шишков, всички ви познават като професионалист. Кажете ни нещо повече са себе си.

Накратко – на 50 години съм, роден и отраснал в Пловдив. Истински пловдивчанин по дух и по сърце. Имам прекрасно семейство с две деца – момиче и момче, съответно на 24 и 18 години. От 10 години завеждам Урологичното отделение на МБАЛ Пловдив. Бивш спортист. Занимавал съм се дълго време с джудо, бивш републикански шампион съм. Имам защитен докторат по медицина, специализирал съм в Швейцария и Германия.

Защо влизате в политиката?

Политиката е предизвикателство за всеки професионалист, като аз не правя изключение. Гледайки децата си, всекидневно се замислям – какъв избор им предоставят сегашните управляващи? Безпринципно съюзили се, без оглед на цвят и идеология, създаващи картели, партийни и икономически, чиято цел е единствено личното облагодетелстване. Осъзнавайки грешките на хората, на които аз самият съм гласувал доверие навремето, откривам в лицето на Движение БГ един партньор, който може да даде на моите деца, на техните връстници и на всички българи шанс за европейско бъдеще в държава, отстояваща десните ценности – равен старт, справедливост и възможност за професионално развитие, независещо от шуробаджанащина или партийна принадлежност.

Вашето семейство как приема новото ви амплоа?

Трудно, защото професионалното занимаване с политика има дадености да обсебва времето и ума на човек, ако наистина е отдаден на идеалите си и на реализацията им. Не стига, че самата медицина взима много от личното време и живота ми, а сега се наемам и с друг тежък товар. Но пък пределено има за какво да се боря. Децата ми са в България и аз искам те да останат тук, да искат да останат тук, да има защо, а не единственият избор да е Терминал 2. Това е желание на всеки родител – сигурен съм. Нека предоставим на децата в България поне една реална алтернатива за качествено образование и реализация в родината. Дължим им истински избор.

Защо избрахте именно Движение България на гражданите?

На първо място, защото в него припознах своите идеали. Това е дясна политическа сила, която се бори за едно истинско гражданско общество от европейски тип, в което гражданите определят дневния ред на политиците, а не обратното.

С какво вашият опит като лекар ще ви помогне в политиката? Има ли държавната ни система нужда от лечение?

Да, определено. Първо - до този момент ние не виждаме нито една нормална партия в нашата държава. Виждаме един театър на абсурда, разиграващ се ежедневно в Народното събрание  и режисиран от правителството на ГЕРБ. Това са хора, които сутрин имат една идея, на обяд - втора, а вечерта я променят коренно. Представлението става трагикомично и може би ми било по-забавно, ако аз наред със седемте милиона българи не заемахме главни позиции като потърпевши. Пресен пример е случващото се с избора на конституционните съдии. Напълно съм убеден, че българските граждани разбират, че кандидатите много отдавана са обсъдени и биографиите на всеки един от тях са добре познати на премиера и другите управляващи.

Колкото до опита, подходът ми е хирургически – със скалпела. В операционната се работи твърдо, с воля и смелост. Един хирург трябва да има кураж, когато извършва сложни операции и премахва тумор например. А ние имаме много такива за изрязване в държавата. Аз съм професионалист и в този смисъл – перфекционист. Затова твърдя, че със сериозна политическа воля ще успеем да направим нещо добро. Няма как да е иначе.

Има ли Пловдив потенциал да представи още такива хора в управлението?

Пловдив е люлката на демокрацията у нас. Именно тук, а не от София, макар после да се преместиха към жълтите павета, тръгнаха всички либерални движения. Градът очакваше страшно много от политиците, които издигна. За съжаление обаче той не получи това, което заслужаваше. Дълбоко в себе си пловдивчанинът остава един истински демократ. Затова моята идея е да събудим гражданите на Пловдив, да ги извадим от този политически зимен сън. Няма да решим нищо ако си стоим по къщите и не гласуваме, ако се предадем и абдикираме от отговорността си и от правото на контрол. Не може без политици – хората трябва да го знаят. Но не може и с некадърни такива. И в това именно се базира фундаменталната стойност на всеки избор направен пред урните.

Търсите ли подкрепата на избирателите на СДС и ДСБ?

СДС и ДСБ за мен са партньори и винаги ще си останат такива. Не говорим за коалиции и такива неща, но припознаваме в тези две партии хора, които са близки до нашите идеи. Да, ние ще търсим дясно мислещите хора. Но те не задължително трябва да излязат от една или друга партия. Един човек, който спазва правилата, бори се за гражданско общество и залага на демокрацията, дори и безпартиен, е дясно мислещ. Затова не се налага да слагаме тесни рамки. Смятам, че има достатъчно демократи в страната и нашата идея и цел е да ги привлечем.

А с колко хора и какви експерти разполага екипът в Пловдив?

Да го наречем шарен. Има хора от всякакви професии – лекари, инженери, агрономи, учители и страшно много млади хора, които искат да помагат. Явно те разбират, че ако искат да живеят в тази държава трябва сами да променят нещо и не могат да си позволят да си пропиляват годините в слушане на празни обещания. Затова искаме в екипите, които създаваме, да изкараме есенцията на града, лидерите, които да поведат всички останали след себе си. Тук може би е мястото да отправя едно предупреждение към тези, които търсят печалби и постове – просто да не си губят времето. Отсега мога да кажа, че няма да бъдат допуснати. Както на мен не са ми обещавани постове, така и не обещаваме на никой друг. Събрали сме се да работим.

Как виждате представянето си на предстоящите избори?

Борим се за победа – това е начинът да реализираме истинска промяна. Ще разчитаме на цялата пловдивска общественост. Надяваме се всички етноси в града да припознаят нашите идеи и по същина нашата партия. Ще ги окуражим да поставят основите за работа и да приемат ролята на активен морален коректив на новите политици. Гражданското общество трябва да упражнява контрол върху депутатите. Вместо да пишат какви ли не пасквили в интернет, те трябва да се срещат с човека, който са избрали и да му поставят своите въпроси. В тази връзка тук, в офиса на Движение БГ – Пловдив, в съвсем скоро бъдеще ще предоставим тази възможност за редовни срещи с обществеността.  

Вие ще влезете ли в листата на кандидатите за народни представители?

В Движение БГ не редим листи. В крайна сметка България е парламентарна демокрация. Това е начинът за постигане на промяна. Само може да се надяваш, че народът ще ти гласува достатъчно доверие, за да имаш възможност да промениш нещо. Всъщност истинският въпрос е не конкретно дали аз ще бъде вътре. А този, който влезе от Пловдив да бъде технократ и професионалист, да изповядва десните идеи, защото само едно дясно управление може да ни изкара от кризата. 

Какви са приоритетите на вашето движение?

Те са основно три. Първо -  по-добра администрация, защото тя може да промени нещата в един град. Служителите трябва да са професионалисти, а не назначавани или уволнявани по политическа линия. Не може хората да бъдат подлагани на натиск и с риск за работното си място да трябва да избират между професионално квалифирцирани или политически удобни решения. Това трябва да спре. Вторият приоритет е здравеопазването, което знаем докъде стигна. Специално аз мога да говоря много на тази тема. А третото е образованието, защото то е сферата, която дава бъдещето на тази страна. Ако създаваме неуки хора, ние винаги ще сме слугите в Европа. Аз не желая да съм втора класа, а да съм равноправен член на ЕС. И точно колкото са компетентни немските ученици, толкова трябва да са компетентни и българските.

Имате ли план по вашия ресор – медицината?

Разбира се. Аз отговарям за работната група, която изготвя план за реформиране на здравната система. В нея, както и в групите по другите отрасли, са включени изключително сериозни специалисти, така че, бъдете сигурни – имаме план за промени. Промени, които ще положат основите на едно модерно, функционално и най-вече – справедливо здраеопазване.

Как ще се противопоставите на мръсните политически удари?

Готови сме за тях. Аз живях и при комунистическия строй, после дойде и прехода, така че съм се нагледал на много. Сега ги виждаме и по телевизията – примерно от името на господата Янев и Марешки. Не смятам, че трябва да обръщаме внимание на такива явления. Вярвам, че ако избирателите наистина вземат нещата в свои ръце – никой не може да им открадне изборите. Гражданите трябва просто да отидат да гласуват, нищо повече. Относно мръсните игри по време на самите избори, отново се говори, че се приготвят пари за купуване на гласове. Този феномен, уникален за нашите географски ширини, се поддържа у нас от досегашните политици, защото те имат полза от него. Ние сме подготвени и за такива удари – затова ще имаме наместници навсякъде, ще поканим гости и наблюдатели. Смятам, че при победа ще можем да ликвидираме тази порочна практика.

Кога и къде ще представите своя екип?

Представянето ще е в нашия офис на ул. Цар Асен №2. Преди всичко останало, екипът трябва да мине през одобрението на Националния съвет на партията. В момента, в който бъдат избрани, а това ще е най-късно до първата седмица на декември, хората ще бъдат афиширани с пресконференция, гражданите и медиите ще се запознаят с тях и ще имат възможност да зададат въпросите си. Но аз предлагам да не чакаме дотогава – всеки, който иска, може да дойде в офиса. Той е отворен всеки работен ден от 9:00 до 17:00ч. Всеки, който има нужда, може да се обърне към нас – да дойде на място, да се свърже с нас по телефона или чрез нашия интернет сайт, както и в социалните мрежи.

 

Повече информация за д-р Шишков и организацията на “България на гражданите” – Пловдив може да намерите на интернет сайта на партията в Пловдив: dbg-plovdiv.bg, както и в социалните мрежи на Facebook, Twitter и G+.