Италиански учен ще строи екоселище в България

Най-доброто от печата

13-11-2012, 08:13

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проектът цели и духовно израстване на участниците

В България ще бъде построено екоселище, в което ще се развива нов вид земеделие. Това съобщи за „Новинар” ученият от Ботуша Енцо Настати, който е изградил такъв тип камп в италианския град Удине.

Той беше у нас по покана на българска асоциация” Биопродукти”. Все още не е ясно кога и къде ще бъде изградено биоселото, но подобни начинания ще стартират и в други страни по света, увери Настати. По думите му в него ще влязат малко на брой хора, за които ще се провери каква е мотивацията им. Няма да се допускат членове, подтикнати от егоизъм и които искат да помогнат с действията си единствено на себе си.

„Има и хора, които идват от страх от края на света. Те виждат в нас много добре съоръжени хора с алтернативни енергии и смятат, че това е спасително място и че ще спасят душите си. Но пък се увеличава и броят на тези, които отговарят на нашата ценностна система”, заяви Настати. В екоселцето “Новата Земя” в Италия ученият култивира зеленчуци, ливади и овощни градини, като целта е да се обогати разнообразието, устойчивостта им на суша и влиянието на климатични стресове.

Методът на отглеждане е с хомеодинамична биология, която включва уникални методи. Част от тях са да се говори на растенията. В момента Настати работи над култивиране на плевели с растения. Според него така ще се създадат по-здрави плодове и зеленчуци. „Трябва да променим визията си към плевелите, защото това реално са растения, които имат директна връзка със силите на живота.

Те представляват много важен ресурс за развитие на бъдещето и ние работим в тази посока”, добави ученият. Според него може да се стигне дотам, че подобни растения да се превърнат в храна за човека. Настати е на мнение, че не трябва да гледаме на тях като на вредители и врагове на човека. В „Нова земя” работят около 30 души. Те проучват и възобновяемите енергийни източници и начините на почистване на околната среда.

Друга област, която представлява голям интерес за учените, е личностното израстване на участниците в проекта. Тяхната цел е да се създаде нов начин на съотнасяне към Земята, растенията, животните и хората, в един цялостен аспект.