Деловград вместо Кърджали?

Волен Сидеров е изпратил искането си с мотиви до президента Росен Плевнелиев

Лидерът "Атака" Волен Сидеров обави, че е изпратил писмо до президента Росен Плевнелиев, с което предлага прекръстването на Кърджали в Деловград, на името на освободителя на града ген. Васил Делов.

Сидеров се позова на на чл. 98 точка 13 от Конституцията, който дава право на президента да наименува обекти с национално значение, както и населени места.

"Със своите близо 12 хиляди бойци в битката при Кърджали, генерал Делов изтласква османската армия на юг от Арда и осигурява тила на 2-ра Българска армия при Одрин. През март 1913 участва в обсадата и щурма на Одринската крепост.

Генерал Васил Делов е сред основоположниците на българската армия след Освобождението, отличник на първия випуск на Военното училище, автор на първия български учебник по военно дело, участник в четири войни, сражавал се геройски в боевете при Драгоман и Пирот, Цариград и Одрин, посветил 40 години от живота си в служба на армията и Отечеството и награден с четири ордена за храброст", пише в мотивите за искането си националистът.

В тях Сидеров настоява президентът Плевнелиев да прекръсти Кърджали на Деловград, тъй като в момента градът носел името на османския пълководец Кърджа Али.

Искането на лидера на "Атака" идва дни, след като Сидеров настоя ДПС да бъде обЯвено от Конституционния съд за противоконституционно движение.

Поводът бе изказването на Ахмед Доган в Кърджали, с което той определи Балканската война като възродителен процес и настоя за общ прочит на история, за да се установи точната роля на ген. Делов.