БСП се втурна в защита на българите в Македония

Политика

12-11-2012, 14:55

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Червеният Вигенин за два дни при комшиите от Югозапада

Трябва да се прави разлика между македонското правителство и народа на Македония, каза евродепутатът от БСП Кристиан Вигенин след двудневно посещение у съседите.

"Във връзка с влошения климат между България и Македония се наложи да посетя страната. Трябва да внимаваме какви послания отпращаме, защото те могат да предизвикат бурни реакции", каза Вигенин.
Декларира се желание за членство в ЕС, но тази цел не може да се нарече приоритетна, заяви той.

Най-негативният сценарий е Гърция да отблокира отношенията си с Македония, а тези с България да се влошат. Вигенин посочи, че позицията на президента Плевнелиев за Македония не е на държавник, а по-скоро предизборна кампания.
БСП приканва македонските институции да положат усилия за спиране на действия, насочени към посегателство срещу българското историческо наследство, както и за унищожаване и заличаване на българския характер на паметници на културата и настоява за възстановяване на унищожените или фалшифицирани надписи върху църкви, манастири, икони, мостове и т.н., съгласно съществуващите международни стандарти и спогодби в тази област, се посочва в позицията на БСП.
Според червените основен приоритет в отношенията с Македония е поддържането на добросъседски и балансирани отношения. БСП подчертава важността на развитие на контактите между двете страни и засилване на регионалното сътрудничество.
Столетницата настоява за прекратяване изграждането на негативен образ на България в македонското общество и учебници.

БСП призовава и българските институции да осигурят по-забележимо присъствие на България в информационен и културен план в рамките на Македония. Включително и популяризиране на български телевизии, радиа, печатни медии – се посочва още в позицията на БСП, представена от Кристиан Вигенин.