Дариха с "История славянобългарска" ромчетата, изпели химна

Региони

12-11-2012, 14:02

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кмет среща ромчетата патриоти

Вместо "Джелем–Джелем" - "Горда стара планина"

Консултативен съвет ще работи в Стара Загора с младите роми

С куп културни награди си тръгнаха от посещението си в Община Стара Загора трите момчета от ромски произход, които изпяха химна на България в знак на извинение за действията на тримата ученици от Добрич, които се изгавриха с паметта на няколко бележити българи.

Председателят на комисията по спорт и младежки дейности в общината Маноил Манев подари на гостите екземпляри на "История славянобългарска", книгата "Българи светци" и издадената за първи път в България "Царството на славяните" на Мавро Орбини. Освен това момчетата, заедно с членовете на фондация "Рома дестини", ще посетят спектакъла "Боряна" на старозагорския драматичен театър,

В личен разговор с кмета на Стара Загора Живко Тодоров момчетата, които учат в 3 местни гимназии, обясниха, че действието им не е политическа поръчка или пиар.

"Бяхме възмутени и изразихме позицията си. В ромското съсловие има хора, които искат да допринесат с нещо за обществото, в което живеят", обобщи инициаторът Стефан Ивов, който е част от ромската младежка неправителствена организация "Рома дестини".

Партньорство с Община Стара Загора под формата на консултативен съвет и официален диалог с институциите, предложи от своя страна кметът Живко Тодоров.