Защитата на Лазар Колев иска пускането му на свобода с "подписка"

Крими

12-11-2012, 14:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Делото се връща, а клиентът ми остава в затвора, недоумява Димитър Марковски

Промяна на мярката на Лазар Колев от "задържане под стража" на "подписка", поиска Димитър Марковски, един от адвокатите на единственият обвиняем по делото за убийството на сестрите Белнейски.

"Пуснали сме молба до Пловдивския апелативен съд, в която желаем да се разгледа дело за мярката за неотклонение на Лазар Колев", уточни защитникът му пред "Фокус".

Марковски уточни, че в процедурен плен още е рано да се насрочи това дело, защото то още не е разпределено на конкретен състав.

Освен това Колев вече е и в много тежко психическо състояние, защото почти две години не е напускал затвора, подчерта адвокатът му.

Както е известно на 12 октомври Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата на Пловдивския апелативен съд и върна делото "Белнейски" за разглеждане от друг състав.

На 23 ноември миналата година съдът в Пловдив потвърди присъдата на пазарджишките съдии, с която на подсъдимия Лазар Колев е наложено наказание "доживотен затвор без замяна".

Колев бе признат за виновен за това, че на 28 януари 2006 година е убил сестрите Росица Белнейска и Христина Белнейска. Той бе осъден и да заплати на родителите на сестрите обезщетение за претърпени морални вреди общо в размер на 400 000 лева.

От ВКС отчетоха, че по делото има "сериозни доказателствени проблеми", които идват от забавеното разследване в досъдебната фаза на процеса и редица други пропуски в неговото начало.

"Според решението на ВКС практически делото се връща, а Колев остава в затвора. Тази мярка се оказва неадекватна на случващото се", отбеляза адвокат Марковски.

Той посочи, че се позовава на чл.270 от НПК, според който въпросът за мярката за неотклонение може да се повдига във всеки един момент от разглеждането на делото в съда.

"Понеже сега делото ще се разглежда в съда ще поставим и въпроса за мярката за неотклонение. Такъв срок на задържане е неразумен", уточни Димитър Марковски.