БТК вече продадена, собственик е "Вива телеком България"

Парите

12-11-2012, 11:36

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Наскоро сделката беше одобрена от Европейската комисия

БТК вече е с нов мажоритарен собственик. Миналата седмица "НЕФ телеком България" е продала дела си от 93.99% в компанията на новорегистрираното дружество "Вива телеком България". Това става ясно от седмичния бюлетин на Централен депозитар.

Прехвърлянето на акциите обаче не е станало на регулиран пазар, нито е регистрирана блокова сделка на Българска фондова борса. Остава възможността сделка да е направена просто през два посредника, които за момента не са ясни.

Тази сутрин от самата БТК потвърждават сделката като посочват в официално съобщение, че прехвърлянето е "факт след одобрението на цялостната схема за преструктурирането на групата на БТК, в резултат на което свързани с VTB Capital plc (VTB) и "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) лица придобиват мажоритарно дялово участие в преструктурираната група.

Сделката доведе до намаляване на общия дълг на групата от около 1,7 млрд. евро до 588 млн. евро посредством изплащане на дълга, преобразуване в акции и отписване на останалата част от дълга."

Наскоро сделката беше одобрена от Европейската комисия чрез Главна дирекция "Конкуренция".