Нов процес за Килърите?

Най-доброто от печата

12-11-2012, 06:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Потресаващи истории за организираната престъпна банда на Сумиста

Ако Агата Кристи не беше англичанка, а българка и живееше днес, тя би се ужасила от това, което се разкрива при гледането на процеса срещу бандата на Килърите и нейният главатар Петър Стоянов – Сумиста. „Десет малки негърчета” щяха да ни се сторят като скучен роман, а персонажите в него – направо ангели. Ако Агата Кристи знаеше, че ще бъде изобретено престъплението отвличане, придружено с убийство, тя може би нямаше да се посвети на криминалния жанр. Но, вероятно някой ден млад търсещ признание автор ще посегне към кориците на мегаделото за отвличания, побоища, палежи и брутални убийства и ще изкара на бял свят онова, което е затворено между неговите корици. Ще изкара на бял свят и признанията на оцелелите свидетели, които разказват

потресаващи истории за организираната престъпна банда на Сумиста

и неговите петима приближени, които днес са подсъдими. Това, което разкри прокуратурата за деянията на Килърите, предизвика силния гняв на Пешо Сумиста и той неотдавна нарече трите прокурорки по делото – Ася Петрова, Маргарита Георгиева и Стефка Якимова „гювендии”. Което в превод от турски означава леки жени. Така и не стана ясно какво точно е подразнило огромният мъж та изригна така грубо, но той си отнесе и глоба от двеста лева. Пешо обаче категорично отказа да се извини на трите прокурорки.

Мегаделото Килърите продължи 16 месеца в 130 съдебни заседания, бяха разпитани близо 200 свидетели. Сумиста и неговата група са обвинени за убийствата на бизнесмена Борислав Георгиев от София, адвоката Петър Лупов от Велико Търново и предприемача от Шумен Румен Рачев. Бандата на Сумиста е натоварена и с отговорност за два побоя, палеж и взрив на магазин за дрехи.

Това, което със сигурност е установила прокуратурата по делото Килърите е, че от 2006 г. до деня на ареста на бандата - 23 юли 2009 година у нас тя била изпълнявала „мокри” поръчки, а неин главатар бил Сумиста, наричан от подчинените си още Вожда.

Само преди няколко дни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов изненадващо съобщи, че най-вероятно убийството на банкера Емил Кюлев също е било подготвено и осъществено от бандата на Сумиста.

Подозренията обхващат още едно знаково убийство – това на самоковския бос Юри Галев. Очевидно е, че на този етап разследващите не разполагат с достатъчно доказателства за тези убийства, но може да се докаже, че ликвидирането на адвокат Петър Лупов и това на бизнесмена Румен Рачев, извършени през 1996 г. и 1997 г., когато банките фалираха, има връзка с убийството на Кюлев. Именно Лупов и Рачев са свързани с преразпределянето на средства между банковите институции. Част от парите са били дългове на Кюлев, които той трябвало да върне.

Банкерът Кюлев бил в безизходица тъй като бил притискан от тези, които му дали заемите

Така попаднал в полезрението на Лупов и Рачев, смятат разследващите. Собственикът на ДЗИ бе застрелян на столично кръстовище на бул. „България” и бул. „Димитър Несторов” през 2005 година. Убиецът е изстрелял 13 куршума в тялото на жертвата си, след което изчезнал. Ликвидирането на Кюлев бе осмото покушение за няколко месеца. След погребението на банкера, случаят бързо потъна в забвение.

Колкото до убийството на Юри Галев, Цветан Цветанов бе категоричен, че е дело на Килърите. Той окачестви ликвидирането на футболния бос като като най-бързото поръчково убийство за последните години. „Бяхме се концентрирали върху убийството на Юри Галев. Имаме и оперативна информация за други убийства", обясни министърът на вътрешните работи пред "Дарик".

Галев бе убит на 20-ти юни 2010 г. Той бе прострелян смъртоносно на пътя между курорта "Боровец" и село Бели Искър. Килърът изстрелял в тялото на футболния бос поне пет куршума, които попаднали в корема и крайниците му. Скандалният бизнесмен издъхна от кръвозагуба. Какво е предизвикало гнева на Сумиста и бандата му да се насочат към Галев, тепърва ще се изяснява.

Вероятно след като съдът се произнесе за наказанието на бандата на Сумиста може да последва ново дело. Това може и да не се случи след като прокурорите пледираха в края на седмицата Сумиста и още четирима от бандата да получат доживотен затвор, а други двама – по двадесет години.

Доживотният затвор е най-тежката присъда, която български съд може да произнесе.

Ето защо е под въпрос дали ще има нов процес за другите убийства.
Петър Стоянов има много интересно минало. Той бе състезател по сумо и съветник по въпросите на спорта в парламента. Тази светла страна от битието на Сумиста навярно му е помагала дълго време да прикрива истинското си лице на престъпник от висока класа, твърдят обвинителите. Пък и кой ли ще се усъмни, че именно той е предвождал страховитата банда за мокри поръчки? Докато е съветвал депутатите по спортни въпроси, Сумиста е вербувал за бандата си млади и неопитни играчи, твърдят още от прокуратурата. В кориците на делото се пазят свидетелски показания, от които лъха ужас и страх. Страх да не би да пуснат на сводоба Стоянов и той да открие и накаже сурово тези, които са го предали. Всъщност основното, което витае по това дело е именно страхът. Точно Петър Стоянов бил човекът, който е получавал поръчките и парите за тях и е разпределял работата между останалите в бандата.

В края на месеца се очакват присъдите на Килърите. Прокуратурата предложи най-строгите наказания. Дали те ще станат реалност - предстои да разберем.

Прокурор Ася Петрова: Наказанието е справедливо

"Считам, че деянието на тази престъпна група, се отличава с изключително висока обществена опасност." Това заяви Ася Петрова, една от прокурорките по делото Килърите веднага след произнасянето на присъдите. Тя обясни, че това е организирана престъпна група, превърнала човешкият живот в търговски продукт. "И трите бяхме категорични, че наказанията са справедливи", допълни прокурор Петрова като визира своите колежки Стефка Якимова и Маргарита Георгиева. Тя уточни, че не се страхува за живота си, тъй като не се поддава на подобни емоции и се опитва да не мисли за това. "Решението не е лесно", каза още прокурор Петрова. Убеждението на обвинителите, че Килърите заслужават тежки присъди обаче било непоколебимо.