Отлагат края на света

Най-доброто от печата

12-11-2012, 06:37

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Оптимизмът се подхранва от уникален вечен календар

Краят на света няма да настъпи през тази година, категорични са в Павликени. Оптимизмът им се подхранва от уникален вечен календар, в който летоброенето продължава и след 2012 г. Той е създаден по идея на отец Матей Преображенски -Миткалото през 1870 г. от тревненския зограф Венко.

Стенописът, изографисан върху стената на Българското народно взаимно училище в с. Михалци, се съхранява в историческия музей в града. Според специалистите, Вечният календар е единственото веществено доказателство за самородния гений на Миткалото.
Идеята на Матей Преображенски била чрез този Вечен календар да бъдат показани всички християнски празници и вечния кръговрат в природата, разказа директорката на музея Нели Цонева.

Календарът представлява девет концентрични кръга, във всеки един от които има различни изображения. Най-външния е разделен на 12 сектора - 12-те месеца в годината. Във всеки един сектор са посочени дните от месеца. Срещу всяка една дата е посочен и съответния християнски празник. Интересен факт е, че през 1870 година Християнския календар съвпада с днешното време. Като пример Цонева даде наближаващия Никулден, който се е чествал и тогава на 6 декември.

Във вътрешните кръгове са посочени части от Библията, части от литургията, която се служи на съответния християнски празник. В средата на концентричните кръгове са двете земни полукълба, Слънцето, Луната, Всевиждащото око на космоса. В четирите края на календара има 4 картини, представящи четирите сезона- пролет, лято, есен, зима.

От двете страни на календара се намират две таблици, с които може да се изчисли на коя дата какъв ден от седмицата отговаря.