Сблъсъци между националисти и полиция във Варшава

Свят

11-11-2012, 20:02

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Полицията е успяла да спре хулиганите, на мястото на сблъсъците са докарани и водни оръдия

Участниците в националистическо шествие по случай Деня на полската независимост замеряха полицията с камъни и бутилки. Двама служители на реда са пострадали, съобщиха от пресцентъра на варшавската полиция.

Националистическото шествие беше една от трите големи демонстрации, организирани в полската столица.

"Хората, които вървяха най-отпред на шествието, изведнъж нападнаха полицията, започнаха да хвърлят по нея камъни, бутилки, запалителни вещества. Служителите на реда бяха принудени да отговорят, включително със сълзотворен газ. Към момента разполагаме с информация за двама ранени полицаи", се казва в съобщението.

Полицията е успяла да спре хулиганите, на мястото на сблъсъците са докарани и водни оръдия. Малко по-късно, след като ситуацията утихна, националистите възобновиха шествието.

Другите две шествия, едно от които беше оглавено от полския президент Бронислав Коморовски, преминаха спокойно. Край паметника на Незнайния войн той призова сънародниците си към единство.

Миналогодишната демонстрация на националистите предизвика големи безредици, в резултат на които 70 души бяха ранени, включително 30 полицаи. Над 200 бяха задържаните.

Отбелязването на 94-та годишнина от възстановяването на полската независимост протича на фона на яростни словесни битки сред политиците. Лидерът на консервативната партия Ярослав Качински обвини преди две седмици правителството на либерала Доналд Туск, че е отговорно за гибелта на брат му президента Лех Качински при авиокатастрофата край Смоленск (10 април 2010).

Полша получава независимост през 1918 г., 146 години след първия раздел на страната между Австрия, Прусия и Русия.