Генералният директор на Би Би Си подаде оставка след секс скандал

Свят

11-11-2012, 10:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Секс скандалът, свързан с Джими Савил, се разраства

Генералният директор на Би Би Си Джордж Ентуисъл подаде оставка днес, само два месеца след встъпването си в длъжност, след като не успя да се справи с избухналия скандал за сексуални злоупотреби с деца, който хвърли в смут 90-годишната държавно финансирана медия.

Ентуисъл беше изправен пред сериозни критики след като конкурентна медия отправи обвинения миналия месец, че един от най-известните водещи на Би Би Си - покойният Джими Савил, е сред извършителите на най-много сексуални посегателства във Великобритания.

Критиките се засилиха след като Би Би Си излъчи телевизионен материал, в който бивш британски политик беше погрешно обвинен в сексуални злоупотреби с деца. В петък телевизията се извини задопуснатата грешка."Реших, че най-почтеното нещо, което мога да направя, е да подам оставка от поста генерален директор", заяви Ентуисъл.

Аферата предизвика криза в Би Би Си. Британската обществена радиотелевизионна корпорация бе обвинена, че е прикривала Джими Савил. След избухването на скандала, Би Би Си поднесе своите извинения и започна вътрешно разследване, за да установи причините, поради които предаване, посветено на предполагаемите сексуални посегателства на Савил, не е било излъчено в края на миналата година.

Британската полиция разследва твърденията, че Савил, който водеше детски предавания по Би Би Си, е извършвал в продължение на шест десетилетия сексуални посегателства над жени, сред които момичета на възраст около 12 години, включително в помещенията на британската радиотелевизионна компания.

Полицията съобщи, че е открила около 300 потенциални жертви. Ентуисъл заяви миналия месец, че не може да изключи предположенията, че през 70-те и 80-те години на 20 век, когато Савил беше на върха на славата си, в Би Би Си може да е съществувал педофилски кръг. Той обаче отхвърли обвиненията, че ръководството на Би Би Си се е опитвало да прикрие твърденията срещу Савил, който почина миналата година, или да попречи на една от новинарските програми

на медийната компания да проведе разследване.