13-а заплата за чиновниците? В никакъв случай, отсече Дянков

Парите

10-11-2012, 13:15

Снимка:

Нели Иванова

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Ако бюджетът излезе на плюс през ноември, може да се говори за коледни надбавки към пенсиите

Нито лев отгоре няма да получат държавните служители под формата на 13-а заплата, категоричен бе финансовият министър Симеон Дянков в Китен, където разгледа последните археологически находки край крепостната стена на полуостров Урдовиза.

"Откакто аз съм министър, никога не са давани и никога няма да се дават. На тях им се плаща, за да си вършат работата. Променихме Закона за държавния служител от месец август, така че по-добрите служители получават до 30% гъвкаво заплащане, но извън това няма да има никакви допълнително пари. Изчистихме закона от това - в над 80 текста имаше такава възможност. Вече няма, защото не смятам, че те трябва да получават повече, отколкото им пише в договорите", категоричен бе Дянков.

Има вероятност обаче пенсионерите да бъдат зарадвани с коледни надбавки. Това може да се случи, ако бюджетът излезе на плюс в края на ноември.

Според вицепремиера все още е рано да се коментират точни цифри. "Аз обмислям само като имам парите, така че питайте ме в началото на декември", заяви Дянков.

Той обясни, че този септември бюджетът завършил с излишък за първи път от 2008-ма насам, същото станало и през октомври, така че ако тенденцията се запази и този месец, ще има възможност да се отделят допълнителни средства за пенсионерите.

"Не сме правили никакви разчети, просто гледаме бюджетът да се изпълни. Пенсионерите тази година са около 2 150 000, не е малка сума", обясни министърът.