Тънка червена линия или какво се случи преди 23 години

Общество

10-11-2012, 09:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Събитията от 1989 г. дадоха нова посока в развитието на България.

На този ден преди 23 години е подменена политическата система у нас.

На пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията след 33-годишно еднолично управление.
Със свалянето му от власт започват промените в България. Стартира преходът на страната към демокрация и пазарна икономика.
Часове преди събитията у нас, в Германия е паднала Берлинската стена.
Живков е принуден да подаде оставка, след като това предложение е подкрепено дори от близките му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. На доскорошния лидер не е дадена възможност за заключителни думи, а оставката искат членът на Политбюро Петър Младенов и кандидат-членът Андрей Луканов.
Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България, а Младенов е утвърден като негов наследник.
Седмица по-късно, при първото заседание на Парламента след пленума,  за председател на Държавния съвет е избран Петър Младенов. Събитията се излъчват по телевизията.

Решено е да бъдат премахнати от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството.

Доскорошният вожд Живков умира на 5 август 1998 г., без да бъде осъден за престъпленията, извършени през неговото управление.
Червената партия се отказва от еднопартийния модел на управление на 11-13 декември.

ЦК взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта.
Народното събрание гласува отмяната едва на 15 януари 1990 г.
През юни 1990 г. у нас са проведени и първите многопартийни парламентарни избори след 45 години тоталитарна власт.