Любен Дилов-син: Бойко е гигантски психотерапевт!

Най-доброто от печата

10-11-2012, 07:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Той е в състояние като гръмоотвод да обере всякакви бури и напрежения

- Г-н Дилов, друг път ще се хващате ли на бас, след като не успяхте да защитите Патрашкова, така че да остане във “ВИП брадър”, и според уговорката с Ники Кънчев трябваше да живеете цяла седмица в Къщата?

- Е, повече ще внимавам. Или поне ще се стремя да слушам внимателно условието. Това да го препоръчаме на читателите - като дребния шрифт при банките е - трябва да се прочете. Каквото и да правиш - чуй условието, то е важно!

- Имате ли друга загуба досега?

- Басове губя рядко.

- Потресен, впечатлен или прероден се чувствате след пребиваването си в шоуто?

- Прероден силно казано. Първо - страхотна почивка беше за известно време, защото водя луд живот. Нито един път “Биг брадър” не можа да ме събуди с музика и внезапно светнали лампи - винаги ставах час по-рано, дори да съм си легнал преди малко. Спя по 4-5 часа на денонощие последните почти 30 г. и само две неща през цялото време ме съпътстваха като мисли. Едното е пиесата на Жан-Пол Сартър “При закрити врати”, където е великото изречение на екзистенциализма: “Адът, това са другите”. Ако аз правех такова шоу, бих го кръстил “Къщата на Сартър”. Идеята е, че другият срещу теб е и адът, и раят. И от теб зависи в какво ще го превърнеш. Друг е въпросът дали авторите на шоуто искат да изведат такъв план напред. Или да покажат как Къци се кара със Златка.

Второто нещо, пак във философски план, е идеята на Мишел Фуко (развита в “Надзор и наказание. Раждането на затвора”), който твърди, че душата е измислена от религията и хората, за да има нещо, което може да се наказва до безкрай. За разлика от тялото, при което способността да изтърпи наказание е крайна - в един момент тялото спира да съществува. Това може да се види точно в “Биг брадър”. Хора, оставени насаме с мислите и душите си (на някои това се случва за първи път), установяват, че никак не са си забавни. Само че няма как да избягат от себе си и околните. Това е и основният принцип на съвременните затвори днес. Всъщност единственият, който успява, е Багата (Благой Иванов, ММА борец - б.р.). И той го прави не само с физическата заплаха, която излъчва, а и на психическо ниво. Винаги има какво да каже и го прави точно и ясно, приятен събеседник е, но когато реши да вдигне ръкавиците, влиза в клинч, в психологическия смисъл, и няма сила, която да ги свали. Мисля си, че шоуто губи, защото не извежда по-интелектуална линия в него.

- Казвате, че “Биг брадър” е театър. Кой е Богът от машината в него?

- Е, безспорно самият Голям брат и то е изведено много умело. Това, което дразни съквартирантите, например у Къци, е, че колаборира с правилата на Биг брадър, не се бунтува като тях. Кристина Патрашкова дори се мъчи да го изведе в метафора - държавата на Къцитата, която може да е по-страшна от държавата на Златките.

- Научихте ли нещо за себе си от престоя там?

- Бил съм на по-страшни места от “ВИП брадър”. Чудеха се как ще спя в една стая с още няколко души. Аз в казармата съм спал с още 90 души, и то с месеци! Там имаше едно момче, бил козар и е изкарвал козите в 4,30 ч. За него ставането в 6 ч си беше истински разкош. Този човек нощем “завръщаше” козите насън. И като се изцепи - “Бря-бря-бря-бъррррр!”, така че да го чуят и най-далечните кози - всички скачахме.
Но да, установих за пореден път, че нося на пиене. Там наистина много се пиеше и даже мисля, че Биг брадър малко прекалява с Фънки. В момента, в който той се разпищи, че водката е свършила, тя внезапно се появява в Къщата. За сравнение, тризначките тропаха цяла седмица в изповедалнята за слънчеви очила.

- Тризначките са отделна държава. Кой е премиерът в нея?

- Те не са държава, те са кошерно съзнание. Това е по-висша организация на материята. Момичетата преживяват едни и същи неща и говорят една през друга, надпреварвайки се коя да го каже първа, за да не вземат славата другите. Но това ги води към проблем - те се опитват да разкажат за събитие в едно сложно съставно изречение, в което всяка от трите държи определена част на речта - една обяснява действието, друга - обстоятелствата, третата дава пояснения. Когато една от трите разказва сама, прескача мястото и хората, и влиза направо в действието. И нищо не разбираш. Другите две трябва да се намесят, за да допълнят картинката. Въпреки че са тризначки, те са изключително различни характери.

Вяра е най-предпазливата, най-тихата. Любов е най-слънчевата, докато Надежда пали от половин дума - фъъъррр! Но готвят като богини! Каквото им кажеш - след половин час е готово.

Орлин и Люси са най-интелектуално провокативните хора в Къщата. И двамата са със страхотна музикална култура - джаз, поп, чалга, всичко знаят. Люската е много пораснала, помня я от хлапе. Първото излизане на голяма сцена беше благодарение на Слави, а аз даже ходих да купувам обувки. Бяха бели, на токчета и с 2 номера по-големи, та шляпаше с тях като Малкия Мук. С Орлин са много близки като духове, но тази линия изобщо не я показват в шоуто, за съжаление.

Орлин е със страхотно чувство за хумор. Когато Фънки се оплака, че има лишеи на бузата, Орлин обяви: “Не, това е мъх и сега винаги ще знаем къде е север.”

- Опитахте да събудите съквартирантите с музика и танци. Лесно ли се танцува кючек сутрин?

- Трудно. Никога не съм бил добър танцьор на кючек - нямах достатъчно кураж да се науча. Това е труден танц, макар да не изглежда така. Правил съм интервю с най-добрата кючекиня на Истанбул. За техен ужас бе полякиня, атлетична, не тип прищипана с 2 ластика възглавница.

- Социалната функция на Златка не е да знае столиците в Европа. Какво трябва да може една плеймейтка като нея, за да е в графата ВИП?

- Ако тя трябва да е метафора за българското образование, то гневът ни трябва да е насочен към образователя, а не към необразования. Златка е открито момиче, което е имало тежък живот, но това не трябва да ни кара да я съжаляваме. Има едно страхотно и рядко качество - вярност - към концепция, към човек. И то не от липса на въображение, така е избрала. Малцина знаят, че дълги години, когато не е имала възможност да живее в София, е пътувала по два пъти на ден до Бургас. Идва в столицата за дребни хонорари, които едва са покривали разходите за пътя. Но не е посегнала към това да изкара за 2 часа 2000 лв. - никакъв проблем за плеймейтки. Иначе знае добре гръцки език, с английския се справя...

- Преди изобщо нямахте телевизор, сега сте все “в телевизора”. Поне имате ли вече такъв?

- Имам апарат вече, ползвам го предимно като монитор на компютъра. Но тръгнаха много проекти, които правя, и нямаше как без телевизор. “Седем часа разлика” няма как да го видя иначе. Откакто излязох от Къщата обаче, не съм гледал и сега малко ме е яд. Казаха ми, че са ме показали как една нощ разказвам вицове. Аз не че съм разказвал цяла нощ, ама така са ги събрали. А и “Биг брадър” може винаги да те направи на олигофрен. За целия престой например няма как да се удържиш да не си бръкнеш 6 пъти в носа. Като ги съберат един след друг, като нищо ще изглеждаш като някакъв аутист, който по цял ден си уврежда очния нерв, чеше си мозъка през носа. И иди се оправяй после. Близначките много страдат от това. Смятат, че нарочно ги изкарват малоумни.

- В “Удавете водещия” как ви хрумна да покажете “свинята, която дреме във всеки от нас” наяве?

- Цялото предаване е със силен антителевизионен и антиводещ заряд. Аз не само предупреждавам с надпис, че нормалните хора са на църква или сред природата в неделя сутрин, а не пред телевизора. Затова и им казвам, честно: не се замисляйте какъв е смисълът на живота. Вашият може би е точно в това - да гледате телевизия. Фактът, че разискваме доста сериозни и сложни теми, понякога по панаирджийски начин, е твърде малко лечение за моето презрение към телевизията. Затова и трудно се удържам да не бъда саркастичен. Казано в едно изречение - телевизията не е да се гледа, а да се показваш по нея. Даже затова се разделихме и със Слави. Основният проблем беше, че не се съгласих да водя вместо него. За част от предаването, не постоянно, а той да пътува и да прави интервюта с такива звезди, които не можем да докараме тук. Примерно Мадона беше съгласна да ни даде интервю, но ако отидем до Лондон. Е, и тя можеше да дойде, но сумата щеше да е такава, че да трябва да продадем цялата телевизия. Концепцията ми винаги е била да не се показвам, да съм зад кадър. Не зная колко дълго ще продължа да водя шоуто сега, (“Удавете водещия” по Нова тв - б.р.), но искам да го развия. Интересно нещо ми каза Гого Лозанов (шефът на СЕМ - б.р.) - за 9 предавания досега, крайно политически некоректни и цинични, и не е като за детска аудитория в 9 ч сутринта в неделя, няма нито една жалба. Давам си просто обяснение - сякаш зрителят повярва, че наистина ми се случват неприятни неща по негово желание, и се чувства удовлетворен. Даже мисля да засиля този елемент - примерно да се разбера с Кубрат Пулев или с Багата да ми удрят по един юмрук, вместо само да ме “давят”. Или пък да ми пускат ток - нещо ще измислим.
А истината е, че форматът е за късно вечерно шоу. В 9 сутринта да обясняваш, че хомосексуалист е този, който може да изсмуче билярдна топка през градински маркуч, не е много нормално.

- Казахте, че не сте добър в прогнозите и предпочитате да сте зад кадър, но сме в изборна година и сте и лидер на “Гергьовден”.

- Очевидно е, че ни чака широка коалиция в следващия мандат. Макар да има доста време, може и някакви чудеса да станат. Коя ще е коалицията - не е ясно, има една жестока срамежлива нечестност от страна на всички. Меглена Кунева дори вика - никога с ГЕРБ, никога с БСП! Добре, ама с кого? Защо го казваш? За какво изобщо ще участваш тогава? Както казваше Желю Желев: “За купата на Съветската армия ли се състезаваш?” Партията “Ку-Ку” я забраниха, защото не беше написала в устава си, че иска да състави кабинет и да управлява, както е по закон. Това беше мотивът, освен великото изречение, което може да бъде написано само от български съд, че “партията съдържа в наименованието си звукоподражателно словосъчетание, издаващо гнездов паразитизъм”.

- А ядосване, размърдване няма ли да има, ако си спомним стария ви слоган “Да се ядосаме”?

- Бойко е велик психотерапевт, гигантски. Политическите му качества изобщо не ги коментирам, но като национален психотерапевт - не сме имали такова политическо животно! Той е в състояние като гръмоотвод да обере всякакви бури и напрежения. А толкова скандални неща излязоха, излизат през ден! Мисля, че ако утре покажат снимки как премиерът прелюбодейства с малки деца - пак няма да му повлияе. Нарочно давам толкова краен пример. Бойко е много добър в сугестията, в общуването с хората. Но мисля, че това само няма да му стигне като гласове. Може да обира социално напрежение и да плува в безоблачно небе до края на мандата, но няма да може да събере достатъчно подкрепа след това. Макар че ГЕРБ изсипва страшни пари в избори. Видях го в Белоградчик, където успяхме да вкараме и общински съветник. Но те изсипаха 1 млн. лв. на частични, извънредни избори в община, в която има 13 съветници! Смятайте колко избиратели има. Повече от седмица не работиха пунктовете за вторични суровини, защото ромите се търкаляха с по щафета салам в устата... Няма кой да връща желязо. ГЕРБ вкараха четирима съветници - голямо чудо. Питах ги: Как излиза сметката, и Белоградчишките скали да продадете, не можете да ги върнете тези пари!

- А вие - зад или пред кадър на вота? “Гергьовден” накъде?

- За себе си не мога да кажа, но “Гергьовден” ще участва със сигурност. Водим разговори в три посоки. Следим какво става при националистите. Говоря и за двете групи - и за ВМРО и “Атака”, и за ГОРД. Още никой политолог не е забелязал как тези формации от кресливо националистически полека-лека започват да се превръщат в консервативни формации. Малко им трябва още. Консервативни в европейския смисъл - ценности, семейство, религия, територия, история. Изчезна антиеврейската риторика, тя вече не съществува. За ромите, макар още да се правят и глупости, има опит да се говори държавнически, а не митингарски. Това става с наближаване на изборите.

- За етническите турци се говори все така. Така бе и при скандала в Кърджали.

- Там го има синдрома на скачените съдове. Турците не се кефят на това ли? На всяка атака срещу тях те си хвърлят капите от кеф, това ги сплотява. Хитрият Доган никога нищо не казва случайно, доказал го е 22 г.

- Защо още му се “връзват” тогава?

- Защото им е удобно. Групите в обществото се инспирират една от друга. След две седмици ще направя и такава тема в “Удавете водещия”, където ще твърдя, че основните виновници да се говори за етническо напрежение в България са политиците. Дори и да има някакви страхове, те гласно ги артикулират в съвсем погрешна посока. Не да се търси разбирателство и познание за различния, а да му се посочи, че е различен, да се каже “махай се”. Това не е само български патент.

- За 10 ноември - какъв е прочитът след 23 години?

- Това е сакраментална дата - думата е смесица между “сакрална” и “сантиментална” - само аз си я използвам, много я обичам и само аз си я разбирам. Но е много подходяща за случая. Бих формулирал така: революциите на Запад изяждат първо децата си, а революциите на Изток изяждат родителите си.

- Има от време на време граждански протести - “Анонимните” онзи ден бутнаха будката на Народното събрание, а вие написахте във фейсбук, че не това е страшно, а че 3 години там има анонимници.

- Има нужда от такива протести и те обикновено са точно като на “Анонимните” - без да е ясно за какво точно скачат. Протест заради натрупано напрежение. И си мисля ,че ще има все повече скандали по някакви минимални поводи - изблик на ярост. Хората живеят тежко и безперспективно. Това не разбира премиерът - че работата на психотерапевта е в успокояването. Но в политиката трябва и да отвориш хоризонт. Не толкова да създаваш надежда - хората са склонни да си я измислят.

А да направиш живота им по-предвидим. И индийците са бедни, но им е ясно горе-долу какво ще се случи с тях в следващите години и някак си вместват личните си жизнени планове в идеите за обществено развитие. А в България можеш да си само объркан, защото няма яснота какви са перспективите, хората са шашардисани.

Строим магистрали, но в общ, житейско-философски смисъл не знаем докъде водят и ще имаме ли бензин да минем по тях. Подобно нещо се случва и в света - затова има толкова апокалиптични прогнози, отваряне на нови духовни прозорци и всякакви неща, в които дори и Къци вярва.

Но така де, политиката в момента не ми е много интересна. Това, което наистина ме дразни, е тоталната неискреност. Като тази със заклинанията срещу коалициите. Дори Бойко управлява в коалиция, макар и негласна. Нищо, че би казал друго.