Откриха годна за живот планета

Новините

10-11-2012, 06:02

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Извънземните са само на 42 светлинни години от нас

Твърденията на уфолози и конспиратори, че не сме сами във вселената, може и да се окажат верни. Група учени откри планета, която е годна за живот, съобщава "Новинар".

Посестримата на Земята се върти около звезда на съзвездието Живописец. Тя се намира в орбитата на оранжевото джудже от спектрален клас К – HD 40307, което е около 23 на сто по-леко от Слънцето и също толкова ярко.

До момента астрономите са откривали само веднъж планета, която да е разположена в т. нар. животоподдържаща зона на звезда. 
Откритото небесно тяло – „Кепллер-22б”, обаче се намира на повече от 600 светлинни години от Земята. Новооткритата планета е само на 42 светлинни години от нас. Астрономите от Европейската южна обсерватория забелязаха звездата HD 40307 през 2008 г. Тогава в орбитата й бяха открити три „супер-Земи” благодарение на спектографа HARPS.

Ръководеният от Микко Туомми екип от университета в Хартфордшир е използвал по-чувствителен метод за анализ на данните, получени от спектографа, и са установили присъствието на още три планети в орбитата на звездата. Шестата планета на HD 40307 привлякла особено вниманието на учените, защото се намирала почти в средата на „животоподдържащата зона” на звездата си – разстоянието, на което върху една подобна на Земята планета може да има вода.