Бойко отчете: Като германците сме – колкото изкараме, толкова харчим

Политика

09-11-2012, 18:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Километър магистрала у нас струва 2,5 млн. евро, при гърците – 16-17 млн., изчисли той

Ние сме приели принципа на Германия – колкото пари изкараме, толкова да харчим.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си пред участниците в семинар на групата на ЕНП в Комитета на Регионите "Градското измерение на политиката на сближаване".

"Положихме доста усилия по усвояване на европейските фондове. Над 30 и няколко пъти усвояваме повече от предишното правителство", похвали се Борисов и отчете, че
95% от парите за България от ЕК са договорени или до края на мандата на правителството трябва да бъдат усвоени.

Премиерът заяви още, че към момента фискалният ни резерв е 7,2 млрд. лв. и още 1 млрд., които се чакат от Брюксел до края на този месец.

Имаме пълните уверения на президента Барозу, че сме изрядни по лотовете на магистралите, подчерта Борисов.

"Ако погледнете колко струват метрото, магистралите, жп линиите в България и в другите европейски страни, ще видите озадачаващи разлики.

Средно в България километър магистрала е 2,5 милиона евро, а при нашите съседи Гърция, със същата природа, са по 16 - 17 милиона евро", похвали се министър-председателят.

В своето изказване той похвали и кметът на София Йорданка Фандъкова, която по думите му прави огромни усилия, благодарение на които градът става много по-красив.

Борисов обяви още, че е горд с публичните и прозрачните процедури в България.

"Не случайно Барозу дойде да ни открие археологическите музеи и столичното метро. Финансираме огромни инфраструктурни проекти, за които в България само са си мечтали хората", подчерта Борисов и продължи:

"С еврокомисаря Хаан се разходихме от България до Румъния и обратно – един абсолютно провален проект от предишното правителство. Заварихме го на 15% изпълнение, а е започнал от 1998 - 1999 г. За половин година сме направили останалото".

Министър-председателят говори и за всекидневния бежански поток към границите ни от Сирия, Ливан, Тунис и други страни.

"Натискът е огромен, Румъния няма този проблем. Стотици бежанци храним всеки ден в нашите бежански центрове, харчим пари, строим сгради, не е честно така да се подхожда към България", изрази възмущението си той по отношение на Шенген.

"Не е честно. Ние ги спираме и сме надеждна охрана на границата на ЕС, а сега, когато харчим толкова пари, заради една партия в Холандия - не е честно да сме извън Шенген", заяви разочарован Борисов.