23 години от падането на Берлинската стена

Животът

09-11-2012, 09:21

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Стотици хора са я преодолели, много са убити

В Германия днес честват годишнината от падането на Берлинската стена, символа на Студената война и идеологическото разделение на Европа.

Мероприятия във връзка с годишнината ще се проведат пред мемориала „Берлинска стена" на Бернауер щрасе.

Берлинската стена беше построена през 1961 г. по инициатива на ръководителя на ГДР Валтер Улбрихт във връзка с масовото заминаване на млади работници и специалисти за Западна Германия. Първите заграждения с бодлива тел разделят града в нощта на 12-и срещу 13-и август, а на 18-и започва изграждането на бетонните конструкции, припомня електронното издание на 24 часа. Впоследствие стената се превръщаше във все по-укрепено инженерно-техническо съоръжение. През почти тридесетилетното съществуване на стената стотици хора се опитаха да я преодолеят. 136 от тях бяха убити от граничари. Най-накрая стената рухна преди 23 години.

Берлинската стена  е била част от границата между Федерална република Германия и Германската демократична република от 13 август 1961-а до 9 ноември 1989-а, отделяща Западен Берлин от източната част на града и територията на ГДР. Става един от най-известните символи на Студената война. Крайният вариант на напълно построената стена се е състоял от 45 хиляди бетонни блокове.

Всеки от тях бил висок 3,6 метра на 1,5 метра, като имали закръглен връх. Тази форма на фрагментите от Берлинската стена имала за цел да затруднява опитите за бягство от другата страна. Въпреки това над 5 хиляди души успяват да избягат в Западна Германия.

Берлинската стена е безспорният символ на пълния провал на комунистическия режим в Германия. На 23 август 1989 година Унгария отменя ограниченията на границата си с Австрия и голям брой бежанци от ГДР се възползват от това. През септември лидерът на ГДР Ерих Хонекер подава оставка. На 9 ноември министър-председателят на правителството на Източна Германия Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република.