Чий задник бе сритан в САЩ?

Най-доброто от печата

09-11-2012, 05:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ако републиканците бяха хвърлили тези пари зад някой по-земен кандидат, той щеше да отнесе Обама като бръмбар сламка.

Това е вярно само донякъде. Сериозна разлика е, че в близките 4 години най-вероятно ще се сменят 3-ма съдии във Върховния съд, които в момента са над 80 г. Ако ги назначат републиканците, това ще захлопне вратата пред една по-разумна и спасителна политика в бъдеще. Освен това ще циментира решението на Върховния съд, че “компаниите са хора”, т.е. че компаниите имат правото направо да купуват политиката.

Не е без значение, че Обама търси по-безкръвни и заобиколни решения за Близкия изток, докато Ромни вече говори като Буш.

Освен това Ромни е изключително агресивно настроен към Русия, това е част от неговото мормонско културно наследство. Русия е лошият “черен кон” в знаменитото пророчество за “Белия кон” на Джоузеф Смит, което дефинира геополитическите възгледи на мормоните още в навечерието на Гражданската война.

Една голяма септемврийска загадка бе сложена под похлупака предизборно - атентатът срещу

американския посланик в Либия. Десните се чудят защо Ромни не раздуха тази тема достатъчно, но казва ли им някой? Най-вероятният убиец е боец на "Ал Кайда", който преди това е бил пуснат от затвора в Гуантанамо и очевидно е вербуван от ЦРУ. Мистерията е пълна. Но изборите минаха и истината може да изскочи.

За съжаление икономическите очаквания на либералните (т.е. по-левите) избиратели скоро ще бъдат излъгани. От първи януари влиза в сила едно старо решение, което автоматически орязва социалните разходи, но орязва и военните, като при това отменя данъчната ваканция на Буш.

Сега Обама се пазари ваканцията да остане за семейства с годишен доход под 250 хиляди долара, но срещу това ще трябва да ореже още повече социалните помощи. С други думи семейства с доходи между 60 и 250 хиляди долара ще спечелят, но всички отдолу ще са прекарани – а точно това е избирателят на Обама.

Точно тук е голямата измама. Избирателите на Обама очакваха от него да бъде като Франклин Рузвелт, който изважда страната от Великата депресия през 1933 година. Той обаче буквално следва политиката на републиканеца Хърбърт Хувър, който задълбочава рецесията от 1929 до 1933 година. Рецептата на Хувър е наливане на пари в банките и орязване на разходите. Точно това прави Обама вече 4 години и ще го прави още 4.

Спасителят на американската средна класа тепърва ще излиза на сцената. Явно нещата трябва още да се влошат, за да започнат да се оправят. Това важи не само за САЩ, но и за Европа, а най-вече за България - световният отличник по либертарианство и неолиберализъм. Утопията, на която американците току-що сритаха задника.