Протести с огън на българи и турци заради ТЕЦ-а в Инеада

Новините

08-11-2012, 16:45

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Доктор на науките предрича дим до Ямбол, ако проектът за централата стартира

Ако бъде изградена ТЕЦ срещу Резово и заработи, ще бъде унищожена цяла екосистема в района, а вредните емисии от нея биха стигали дори до Ямболско. Това заяви днес в Бургас доктор Стефан Пейков, генерален директор на Програмно-координационния център за научни изследвания „Екопан”.

Очаква се днес следобед турските еколози да излязат на протест срещу мегазавода до река Резово. Те ще запалят факли и ще демонстрират мълчаливо несъгласие с инвестиционните планове. От българска страна също се организира протест в тяхна подкрепа.

Доктор Пейков се е запознал с документацията, донесена в Бургас от областния председател на БСП Атанас Зафиров и бившия кмет на Царево Петко Арнаудов. Той твърди, че залага реномето си на признат и уважаван учен, зад твърдението, че ако турския ТЕЦ бъде построен, ще пострадат България и нейната южна съседка.

Според него, този район е бил предложен за обявяване за биосферен парк от световно значение и турските съседи около Инеада са получили помощ от Световната банка за екологични цели.

Междувременно губернаторът на Бургаска област Константин Гребенаров изпрати запитване до Генералния консул на Турция Джем Улусой във връзка с информацията за бъдещия ТЕЦ до Инеада. В отговор дипломатът е уточнил, че към момента не се извършват дейности по изграждане на ядрена електрическа централа. 

Съгласно турското законодателство общественият сектор не разполага с правомощия за изграждане на топлоелектрическа централа.