Искам да живея и умра в Сирия, отсече Башар Асад

Свят

08-11-2012, 15:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сирийският президент отхвърли категорично призива да се оттегли от страната

Сирийският президент Башар Асад отхвърли категорично призива да се оттегли от страната при гарантирана безопасност, подчертавайки, че иска да живее и да умре в Сирия.

Асад направи това изявление в интервю за руската арабскоезична телевизия Раша ал Юм, като извадки от него бяха публикувани днес.

"Аз не съм марионетка... Сириец съм и затова искам да живея и да умра в Сирия", подчертава президентът, изправен от 20 месеца пред бунт, който се превърна във въоръжен конфликт.

В своето изявление Асад предупреди за опасността от чужда интервенция в конфликта, която би имала последици в световен мащаб.

В разговора Башар Асад представи своята страна като последната крепост на светската политика, стабилността и добросъседството в района.

Според него евентуална чужда намеса в Сирия би имала "ефекта на доминото в света от Атлантическия до Тихия океан".

Преди 2 дни при посещението си в Саудитска Арабия британският премиер Дейвид Камерън заяви, че сирийският президент може да получи имунитет от съдебно преследване и да бъде уредено безопасното му отпътуване от Сирия, ако той реши да сложи край на кръвопролитния конфликт.  

"Естествено не му предлагам план за бягство във Великобритания, но ако иска да напусне, би могъл да го направи, това би могло да бъде уредено", посочи Камерън в отговор на въпрос дали сирийският президент ще поиска да напусне страната си при межуданародна гаранция за пълната му безопасност.