Камбани огласят София. Стотици пред храма за последно сбогом с †Максим

Мисия София

08-11-2012, 09:11

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Последна почит пред патриарх Максим

Светият синод призовава миряните да се простят днес с патриарха

Стотици миряни са извили дълги опашки пред църквата "Св. Неделя" в столицата, за да си вземат последно сбогом с главата на Българската православна църква патриарх Максим

Въпреки че началото на заупокойната литургия предстои, траурни камбани огласят София.

Тленните останки на Негово Светейшество бяха внесени рано тази сутрин в храма.

Част от духовниците първи успяха да си вземат последно сбогом с патриарха, а след това да го изпратят в последния му земен път, бяха пуснати да влязат всички останали.

Светият синод призовава всички миряни, които искат да се поклонят пред останките на патриарха, да го направят днес, защото утре в храма "Св. Александър Невски" това няма да бъде възможно.

Непосредствено след опелотов петък, неговото тяло ще бъде отнесено в Троянския манастир, където Дядо Максим ще бъде погребан.

Вселенският патриарх Негово Светейшество Вартоломей пристига днес, за да се поклони пред тленните останки на българския патриарх, а утре патриарх Вартоломей ще отслужи заупокойната литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Дядо Максим почина на 98-годишна възраст на 6 ноември рано сутринта в правителствена болница, където беше на лечение повече от месец. Негово Светейшество беше начело на Българската православна църква 41 години (1971-2012).