Меркел предупреди Великобритания да не излиза от ЕС

Свят

08-11-2012, 08:14

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На Острова не искат увеличаване на бюджета на Евросъюза

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди Великобритания да не излиза от Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

Тя призова британския премиер Дейвид Камерън да работи заедно с нея, за да не допуснат преговорите за бюджета на ЕС през периода 2014-2020 г. да изпаднат в задънена улица.

Меркел и Камерън се срещнаха снощи на работна вечеря в Лондон в опит да изгладят разногласията си за следващата бюджетна рамка на Европейския съюз на обща стойност около един трилион евро.

Британският премиер определи по-рано плановете за увеличаване на бюджета на ЕС като абсурдни. Той заплаши да наложи вето на всяко споразумение, което не е в интерес на неговата страна, и даде да се разбере, че ще настоява за замразяване на бюджета в реална стойност.

Меркел, която по принцип се обявява за увеличаване на бюджета, отказа да уточни дали ще се съобрази с британските искания. В същото време тя отбеляза, че като нетни вносители в
бюджета на ЕС Германия и Великобритания имат много общи интереси.

По-рано вчера Меркел подчерта пред Европейския парламент в Брюксел, че Великобритания е необходима част от Европейския съюз, но и че самата тя ще загуби, ако го напусне.

Британският премиер е подложен на силен натиск в страната да не приема увеличаване на бюджета на ЕС. Според проучване на общественото мнение 49% от британците се обявяват против членството в Европейския съюз, а едва 28 на сто са на обратното мнение.