Експерт от Външно при главния прокурор на Малайзия заради осъдените на смърт българи

Политика

07-11-2012, 17:16

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ангел Орбецов проведе редица срещи заради казуса със сънародниците ни

Директорът на дирекция "Америка, Азия, Австралия и Океания" в МВнР Ангел Орбецов проведе серия от срещи в Малайзия във връзка със случая с осъдените на смърт двама български граждани за трафик на наркотици, съобщиха от Външно министерство.

Специалният пратеник на МВнР разговаря с главния прокурор на Малайзия, който го информира за процесуалното развитие на делото срещу двамата българи.

Съгласно местното законодателство, след постановена на първа инстанция смъртна присъда, в 14 дневен срок след публикуване на съдебното решение то подлежи на обжалване пред следваща втора инстанция. Българският пратеник заяви принципната позиция на България и ЕС срещу прилагането на смъртно наказание и настоя на двамата български граждани да бъде направени пълни медицински изследвания, както и да се спазват техните основни права.

Освен това Ангел Орбецов проведе срещи и във външно министерство на Малайзия, където се запозна с актуалния в момента дебат в страната против смъртното наказание. Малайзийските дипломати увериха българския пратеник, че ще проучат подробно случая с българските граждани.

Пратеникът на МВнР обсъди въпроса и с представител на делегацията на ЕС в Куала Лумпур. Двамата обмениха информация и по аналогични дела с европейски граждани и възможни действия. Темата с прилагането на смъртното наказание в Малайзия е част от постоянния политически диалог на ЕС.

Както е известно 27-годишният Иван Киров и 26-годишният Георги Бакалов от Нова Загора, които са обвинени в трафик на около 6 кг амфетамини, бяха осъдени на смърт в края на октомври.

През май миналата година Киров и Бакалов бяха задържани на международното летище в Малайзия с амфетамин за над 500 000 долара. Иван Киров и Георги Бакалов твърдят, че са били подведени от хората, които са ги изпратили.

Те смятали, че пренасят виагра и не са имали право да проверят съдържанието на куфарчетата.