Догане, провокаторе, не те чака добро бъдеще!

ГЕРБ скочи срещу Сокола с яростна декларация

За българските граждани Балканската война е освободителна, война, в която една нация побеждава империята. И това не е наша гледна точка – това е гледната точка на българската историческа наука.

Това се казва в декларация на ПГ на ПП ГЕРБ, с която управляващите категорично не приемат определенията на лидера на ДПС Ахмед Доган за Балканската война, произнесени преди дни в Кърджали.

Тогава Сокола похвали общинарите си за това, че са бламирали даването на титлата почетен гражданин на ген. Васил Делов и се обави за нов прочит на историята на България, историята на Балканите и на Балканската война.

"Никой от нашите бивши съюзници във войната – Гърция, Сърбия и Черна гора, не е дръзнал да оспорва нейния освободителен характер. Не е редно политик, който и да било той, да сравнява Балканската война с етническо прочистване и възродителен процес. Ето защо намираме оценката на Доган за погрешна и провокативна", казват от ГЕРБ.

"За нас не е изненада, че Ахмед Доган използва така наречения възродителен процес като клише за обвинение. Тази теза, произнасяна от политическата камбанария на ДПС, винаги започва да звучи, когато наближат избори. Недопустимо е политик с рутината на Доган, обявил се за гарант на етническия мир у нас, да се упражнява на тема история и да настоява за нейното пренаписване. Политик, който се опитва да пренапише историята и миналото, не го очаква добро бъдеще", се казва още в декларацията на ГЕРБ.

В нея се припомня, че в Кърджали е основан Инициативен комитет за честването на 100-годишнината от Балканските войни.

"Кметът Хасан Азис го оглави, но общинарите от ДПС гласуваха по нареждане от Ахмед Доган "против" удостояването на ген. Делов със званието "почетен гражданин на Кърджали".

 

"Оправдавайки съветниците от Кърджали, лидерът на ДПС отрича грубо и назидателно историческите факти, а тълкуванията му по казуса разкриват политическо задкулисие.

Народните представители отГЕРБ се обявяват срещу подобни безцеремонни опити за противопоставяне на българските граждани и причисляването им към измислени враждуващи лагери на насилници и потърпевши от Балканските войни.

Нито един български политик, пък бил той и с диплома на философ, няма моралното право да съди личности и събития, за които историята се е произнесла. В този смисъл, ако коментарите на Ахмед Доган не са плод на политическо късогледство, то значи става дума за грубо предизборно заиграване с крайно негативни последици. Категорично сме против обаче националистическата риторика, гръмогласно отстоявана от различни политически сили, целящи краткосрочни предизборни дивиденти. За нас и едната, и другата теза са част от един и същи сценарий", казват още от ГЕРБ.

Декларацията завършва с думите, че от партията на премиера Бойко Борисов винаги са отстоявали правото на избор на всеки граждани на вероизповедание и че независимо от политическите различия, политиците не могат и нямат право да използваме историята и религията за постигане на политически тези.