Борисов даде пари на ректори: Те са живи пари, усвоете ги!

Политика

07-11-2012, 11:02

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът връчи 18 договора по европроекти на родни ВУЗ-ове

В 21 век дистанционното, електронното обучениеq е едно от модерните и много важни за младите хора средства за обучение. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като връчи 18 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурс".

Министър-председателят отчете, че чрез тези форми на обучение се пестят пари, време.

"Вече не е проблем и работата с компютрите и електрониката – работата с тях е такава, че е ежедневие", допълни той.

Премиерът се обърна към ректорите на Висши учебни заведения, които получиха договори за предоставяне на безвъзмездна помощ и заяви, че е чест, че днес са в Министерския съвет.

"Това е поредният път, в който се събираме и го правим с една-единствена цел – първо да има едно благородно съревнование между вас, и второ всеки един да знае неговите колеги в страната какво правят и какви проекти се печелят", каза Борисов.

Премиерът спомена, че преди два месеца е разговарял с ректора на Софийски университет "Св. Климент Охридски", който се оплакал, че има проблеми с европроектите, но в рамките на два месеца Софийският университет спечелил проекти на два пъти по над 3 млн. лева, обясни Борисов.

"Това са живи пари, които отиват директно в сфери, които са важни за всяко едно учебно заведение. Цялата палитра от университети получава не малко пари и то по тази програма", каза той.

Бойко Борисов призова ректорите и екипите им да се мобилизират, защото има такива, които за първи път печелят проекти, а има други, които вече са усвоили над 40 проекта.

"Нека да се мобилизираме – нашите и вашите екипи, това са живи пари, които чакат да бъдат усвоени, и веднага студентите ще ги усетят", каза още премиерът.

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев благодари на колегите си, които са спечелили проектите, и заяви, че тези проекти са изключително важни за българското общество. В самите университети остават една не много голяма част от сумите.

"Ние работим, за да подготвяме цялото общество за едно по-добро европейско бъдеще и така трябва да бъде", каза проф. Илчев.

Той посочи, че не трябва да се смята, че хората, които работят по проектите, се къпят в злато, защото тяхното заплащане е доста скромно, пресметна той.

Ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси каза, че от 10 г. учебното заведение е частно, но за пръв път при това правителство получава финансиране от държавата.

На свой ред ректорът на Колежа по икономика и администрация в Пловдив каза, че днешното връчване на договори е показателно, че българската държава вече не прави разлика между държавни и частни висши учебни заведения и всички са равнопоставени.