Губещият Ромни

Свят

07-11-2012, 08:26

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Два пъти се препъва, едва ли американците ще му дадат трети шанс

Мултимилионерът Мит Ромни завърши с неуспех политическата си кариера след загубата на президентските избори в САЩ.

Пътят му в професионалната кариера изглежда съвсем друг, но той не успя да се отърси от образа на опортюнист, който си бе изградил в бизнеса, пише АФП.

Мормонът, баща на пет деца и дядо на 18 внуци вече има зад гърба си Харвард. После става забележителен консултант, уважаван шеф, спасител на висящите зимни Олимпийски игри в Солт Лейк Сити през 2002 година.

В политиката, той се препъва веднъж срещу Тед Кенеди, брат на някогашния президент, когато се кандидатира за място в Сената през 1994 г.

Дори когато става губернатор на Масачузетс през 2002 г., крайната му амбиция е да застане начело на най-силната нация в света. Това не се случи. Той не успя в първия си опит да стане кандидат по време на първичните избори на републиканците през 2008 г.

Сега, вече на 65 години той загуби състезанието след ожесточена битка срещу Барак Обама.

Между тези два президентски избора Мит Ромни никога не е преставал да бъде "кандидатът Ромни" в неуморна кампания за убеждаване на Америка, да го наеме.

Но стотиците милиони долари, изразходвани за реклама не успяха да избавят "Мит" от запазения му имидж, да изглежда надут или да изчистят многобройните му идеологически преображения.

Роден през 1947 г. в Детройт, автомобилната столица на Мичиган, Уилард Мит Ромни попада в политическия супник на 15-годишна възраст, когато придружава баща си Джордж в успешната му кампания за позицията на губернатор.

Присъства и на поражението на баща си в първичните избори на републиканците за президентския пост през 1968 г. срещу Ричард Никсън.

След поражението на Ромни през 2008 г., съпругата му Ан бе обещала "никога повече политика", преди да промени коренно позицията си през 2011 г.

Трудно е да си представим днес, че тя и избирателите ще му дадат трети шанс.