И във Ватикана плачат за Максим

Общество

06-11-2012, 20:38

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В нашата църква в Рим се състоя траурна служба

И Ватикана изказа съболезнования за кончината на българския патриарх Максим, който напусна тази свят снощи на 98-годишна възраст, предаде "Фокус".

В българската църква в Рим започна траурна служба, на която присъстват представители на Ватикана и всички дипломати, акредитирани към Светия престол.

В телеграмата си Папа Бенедикт ХVІ отбелязва, че Патриах Максим е служил предано дългогодишно на Господа и своя народ. Главата на римокатолическата църква казва: „Нека милостивият Господ приеме нашия обичан брат Максим в небесния дом”. Бенедикт ХVІ-и изразява „благодарност към Господ за добрите отношения развити от Патриарха с Католическата църква в страната”.
„Самият свети отец Бенедикт ХVІ-и е изразява болката и съчувствието на католиците, както и своята съпричастност към молитвата на българския народ за загубата на Патриарха. Всички ние си спомняме много добре как преди 10 години Папа Йоан Павел ІІ-ри бе приет радушно от Българската православна църква, от Патриарх Максим в сградата на Св. Синод и аз лично си спомням този момент. Това беше една вселенска среща между християнските ни църкви на изключително високо ниво. Благодарение на тази среща в София самият Папа реши да даде на българската православна общност в Рим за ползване църквата, която се намира до фонтана „Ди Треви” и от този момент всички български и останалите православни християни се събират там, молят се и това още повече обедини католиците и православните и именно поради тази причина ние се чувстваме особено съпричастни и участваме в молитвите на българския народ по повод кончината на Светейшия патриарх Максим, каза отец Федерико Ломбарди, говорител на Светия престол.