Вежди подписа, обменяме култура с Турция

Политика

06-11-2012, 20:19

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В София - турски културен център, в Истанбул - български

Министрите на културата на България и Турция Вежди Рашидов и Ертугрул Гюнай подписаха Спогодба за създаване на Български културен център в Истанбул и на Турски културен център в София.
Министър Вежди Рашидов предаде на турския културен министър нелегално внесени в България културни ценности, които принадлежат на Република Турция. На церемонията в Националния исторически музей присъства директорът на музея Божидар Димитров.
Никога отношенията между България и Турция не са били толкова интензивни, каза Рашидов. Той посочи, че през последните три години е имал важни срещи с турския министър на културата, на които са подписани документи за културен обмен, борба с нелегалния трафик на ценности и за съвместно създаване на филми.
Турция е на четвърто място в Европа по развитие на културния туризъм и на шесто място в света, каза още Вежди Рашидов. Той посочи, че сътрудничеството с Турция може да подейства добре на България и от гледна точка на туризма.
Между Турция и България има един проблем и той се говори на всички нива – това е облекчаването на визовия режим на Турция, каза Рашидов. Мисля, че и Турция разбира, че докато не влезем в Шенген, не можем да вземаме тези решения, каза министърът, цитиран от "Фокус".