5 долара ли струват личните ни данни?

Арт и Стил

06-11-2012, 18:21

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пробив в сигурността на Facebook

Социалната мрежа Фейсбук е започнала разследване, след като данните на 1,1 милиона нейни потребители бяха купени онлайн от българския блогър и активист за дигитални права Богомил Шопов, съобщават американски медии.

Случката извади наяве пропуските в областта на сигурността на най-голямата социална мрежа в света. Тони Уолкър от компанията IT Support North West съветва потребителите на социални медии да изтрият настоящите си акаунти и да създадат чисти версии, за да избегнат кражба на данните им от безскупулни кибер престъпници.

Шопов купи данните на потребителите само за 5 долара.

"Фейсбук обяви данни, показващи, че към момента активните потребители на социалната мрежа са 1 милиард души. Но след пускането на Timeline и стабилния растеж на апликациите от трети страни, чух, че все повече потребители се тревожат за личните си данни, когато използват сайта", отбелязва Уолкър.

Шопов твърди, че е посетил сайта Gigbucks, дигитален форум за работа на свободна практика. Потребител на име "Мертем" публикувал съобщението за данните на потребителите. То гласяло: "Информацията в този списък беше събрана чрез нашите апликации за Фейсбук и включва само активни потребители на Фейсбук, главно от САЩ, Канада и Европа".

"Купеният списък е много ценен и може да се използва за множество цели. Например за измамно увеличаване на броя на харесванията на дадена страница и на броя на почитателите й за създаване на илюзия за популярност, а по този начин и за автентичност", казва Уолкър.

"Фейсбук е нащрек за защитата на потребителите ни от хора, които биха опитали да изложат някаква форма на информация за потребителите. В този случай изглежда, че някой е опитал да измъкне информация от нашия сайт. Създадохме екипи от инженери по сигурността, които разследват и предприемат категорични действия при сигнали като този. Продължаваме да разследваме този конкретен човек", заяви говорител на Фейсбук.

"Разбира се, настоящата култура на свързаност в онлайн пространството ще преживява пробиви в сигурността с развитието си", казва Тони Уолкър. "Важно е винаги да се помни, че личната информация, която качваме, потенциално може да бъде открадната. Както платформите и програмите се развиват, така се развиват и безскрупулните хора, опитващи да нарушат тяхната сигурност", допълва той.

"За да защитите самоличността си във Фейсбук и в други социални мрежи, не се изкушавайте да попълвате всички предложени ви полета", съветва Уолкър. "Пълното ви име, части от адреса ви и истинската ви рождена дата са ценна информация, която може да бъде използвана срещу вас от престъпници и агенции за събиране на данни, които могат да ги продадат срещу печалба", допълва той.