Последният дом на Максим - в Троянския манастир

Общество

06-11-2012, 17:06

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Погребението му е в петък

Българският патриарх Максим, който почина тази нощ на 98-годишна възраст, ще бъде погребан в петък в Троянския манастир.

Това съобщи в Синодната палата директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов.

В четвъртък в храм „Света Неделя” в столицата ще бъде отслужена панихида, на която ще бъде докарано тялото на патриарха.

В петък ще се отслужи официалната литургия в храм-паметник „Свети Александър Невски” от 09.00 часа. От 10.30 часа ще започне опелото, на което ще могат да присъстват и граждани, които искат да изразят последна почит към патриарх Максим.

Непосредствено след опелото в храм-паметник „Св. Александър Невски”, тялото на патриарх Максим ще бъде пренесено в Троянския манастир, където ще се извърши погребението, каза Емил Велинов. Евентуално ден на национален траур може да бъде обявен в петък, когато е денят на погребението, но това ще стане ясно след решение на Министерски съвет. Продължава траурното заседание на Светия Синод на Българската православна църква. Завещанието на патриарх Максим не е отворено, като вероятно това ще бъде направено тази вечер.

Стана ясно, че Негово Високо Преосвещенство Пловдивски митрополит Николай ще отговаря и за Софийската митрополия, докато се избере временен наместник.