Морски общини срещу турски АЕЦ (ТЕЦ) край Резово

Това ще обезмисли всички правителствени политики за туризъм

Кметът на Община Царево Георги Лапчев е твърдо против изграждането на енергиен комплекс или атомна централа в Турция, непосредствено до българо-турската граница.

По думите му една евентуална атомна централа, точно на границата с България, абсолютно ще обезсмисли всички политики, които държавата предприема по отношение на туризма и развитие на южното Черноморие.

От няколко години насам Черноморието се стреми да запази всички стандарти за да има по – чисто море и въздух, да се доближи към по-висок клас по отношение на туризма.

Създаде се програмата "Via pontica", която е насочена предимно към археология. През тази година бяха открити много археологически находки. Пътят между Царево и Резово беше напълно реновиран.

"Тази новина, която напоследък започна да се върти, за изграждане на атомна централа или ТЕЦ, няма как да не ни притесни", сподели Лапчев пред "Фокус".

"Какво ще се случва, след като в продължение на няколко години турската страна върви в тази посока, а ние залагайки в този регион на природата, на Странджа, на природния парк, на проекти за трансграничен резерват", попита той.

По-рано днес областният управител на Бургас Константин Гребенаров обяви, че Турция има намерение да строи не АЕЦ, а ТЕЦ в пограничния град Инеада, на 12 км от Резово.