Липсата на кадри – проблем №1 на Спешната помощ

Общество

06-11-2012, 10:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Предприемаме редица мерки срещу това, уверява Десислава Атанасова

Липсата на кадри е най-големият проблем за „Спешната помощ” у нас и този проблем трябва да се постави на масата и да се търси решени, обяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред bTV.

По думите й основните проблеми са свързани основно с финансирането и ниските възнаграждения на работещите, както и с възможностите за обучение на кадри.

"Ние правим всичко възможно да попълним необходимите бройки за системата на "Спешна помощ" с редица мерки", допълни Атанасова и обясни, че това се се осъществява основно чрез европейски средства.

Тя представи данни, според които в момента по европейски проект на стойност 6,5 милиона лева се обучават 6500 лекари, фелдшери, медицински сестри и шофьори от "Спешна помощ" от цялата страна.

Допълнителни 16 милиона лева европейски средства са били спечелени от Министерството на здравеопазването по проект към програма "Развитие на човешките ресурси" за обучение на 1000 специализанти, които ще получават стипендия в размер на две минимални работни заплати и ще се заплаща таксата им за обучение.