Не АЕЦ – ТЕЦ ще строи Турция до Резово

Политика

06-11-2012, 08:18

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Евродепутатът Андрей Ковачев пита ЕК дали знаят за градежа

Турция има намерение да строи не АЕЦ, а ТЕЦ в пограничния град Инеада, на 12 км от Резово, съобщи областният управител на Бургас Константин Гребенаров.

"В момента там има единствено частни инвестиционни намерения за строителство на ТЕЦ и частната компания проучва строителството в района край границата с България", уточни той, като се позова на информация, получена след негово запитване до турското консулство.

По думите на Петко Ковачев от партия "Зелените" обаче дори само строителството на ТЕЦ в района до българската граница "определено ще предизвика екологични проблеми".

"България трябва да мобилизира всички институции, за да е готова за този процес. Не съм склонен да подценявам тази опасност, защото Турция вече е обявила, че ще строи три атомни централи", каза още Ковачев пред БНР.

Евродепутатът Андрей Ковачев обяви, че ще отправи писмени въпроси към еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и еврокомисаря по разширяването и по политиката за съседство Щефан Фюле, съобщиха от ГЕРБ - Бургас.

Той ще поиска и среща с турския министър по европейските въпроси Егемен Багъш във възможно най-кратки срокове.

"Реакцията ни трябва да бъде много остра, ако Турция строи ядрена централа без знанието на България и Европейската комисия в близост до границата със страната ни", коментира Андрей Ковачев.

Евродепутатът посочи, че все още няма официална позиция от страна на Турция, като според него не е учудващо, че България дълго време не е информирана какво всъщност ще се строи в граничния район.

Информация за строителството на АЕЦ до границата ни се появи за първи път в турските медии през април 2011 г. Тогава те цитираха неназовани правителствени източници. Два месеца по-късно, през юни 2011 г.