Жив се води мъртвец! Вече 2 години!

Най-доброто от печата

06-11-2012, 06:20

Снимка:

"Монитор"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Приятел на Атанас Алурков откраднал личната му карта

Жив българин се води за мъртвец вече 2 години. 50-годишният Атанас Борисов е жив и здрав, но има издаден смъртен акт. От 2010 г. досега човекът безуспешно води борба с всички институции, за да докаже съществуването си. Причината е, че самоличността му е била открадната от негов покоен приятел. Той се представил за Атанас в болница с ксерокопие от личната му карта. Това разказа живият мъртвец Атанас Алурков пред в. "Монитор".
Преди години мъжът прибрал в дома си неговия приятел Велизар Велинов.
"Беше беден, нямаше работа и затова го приютих да живее в апартамента ми в "Лозенец". Когато обаче престана дори да си плаща и сметките за ток, реших, че е време да напусне жилището ми и го помолих да напусне", разказа Алурков.
По време на всеобщото им съжителство Атанас кандидатствал за работа в САЩ и една вечер оставил на масата пълния си комплект документи, включително и ксерокопие на личната си карта.

Междувременно Велизар разбира, че е болен от рак на гърлото и понеже не е здравно осигурен, взема ксерокопието на личната карта на Атанас и постъпва на лечение в Първа градска болница в София.

"Приет е бил по спешност на 30 септември 2010 г., защото не е могъл да говори и лекарите са открили листа в джоба на палтото му и са решили, че "той" е "аз", поясни живият мъртвец. Два дни по-късно Велизар умира и се издава смъртен акт на името на Атанас Алурков.

През това време обаче той живее с приятелката си. "Позвъняха ми на вратата и ми казаха: "Нашите съболезнования за съпруга ви и ми връчиха смъртния акт на приятеля ми", разказва половинката на Атанас - Албена Костова.
"Не виня лекарите. Когато са приели Велизар, той е бил много зле и те са мислили как да му помогнат. Виждайки ксерокопието, не са и допуснали, че то може да е чуждо. Никого не обвинявам, отчайващото е, че 2 години тази грешка не може да се поправи", коментира Атанас. Оттогава мъжът е като жив мъртвец.

"Още през 2010 г. подадох сигнал до 4-то полицейско управление. Веднага започнахме дело, но то се бави вече 2 г. Подали сме сигнал до тогавашния президент Георги Първанов, до общината, до омбудсмана, че дори и до министър-председателя Бойко Борисов. Резултат няма", обясни приятелката му Албена.
За лош късмет обаче личната карта на Атанас изтича през юни 2010 г. Попаднал вече в списъка на мъртъвците, оттогава той живее без документ за самоличност. Затова всички институции му затварят врати – и общината, и бюрото по труда. Мъжът е завел дело в Софийския градски съд. Поредното заседание по случая е трябвало да бъде през септември, но е отложено за 28 ноември.

"Не мога да си намеря работа, гонят ме отвсякъде, защото реално се водя мъртъв", оплака се Атанас Алурков. Заради липсата на лична карта той е пропуснал всичките си възможности да замине и на гурбет в чужбина.

"Можех да ида в Германия, Канада, Америка, имам приятели там, които ми бяха уредили работа като строител. Сега не мога дори и трудов договор да подпиша, не мога и кола да карам", обясни мъжът. Той каза, че синът му, който е на 24 години, е неговият наследник и ако реши, може да го изгони от апартамента. "Нямам нищо на мое име вече", разказа Атанас. Той дори е накарал брат си да праща от САЩ колети на името на приятелката му Албена Костова. Сега той живее с нея, своя и нейния син.
"Разчитаме основно на приходите от кафето, което държа. Това, че Атанас се води мъртъв, силно се отразява на финансовото ни състояние", разказа жената. Въпреки че е висшистка, завършила българска филология, Албена е отворила кафене и така издържа семейството.

"Вече дори нямам сили и да се ядосам, този абсурд уби и агресията е мен", коментира жената.

"Покойният Велизар все още стои в камерата на Първа градска болница", каза Атанас Алурков. Мъртвецът няма как да бъде погребан. Причината е, че Атанас е завел дело в Софийския градски съд, за да възстанови самоличността си.

"Когато се реши въпросът ще го погреба. С него бяхме приятели от деца", обясни Атанас. Той разказа още, че роднините на Велизар живеели в чужбина и не се интересували от съдбата на мъртвеца.