Разследваш ли политици, си като в буркан

Най-доброто от печата

06-11-2012, 06:13

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Съдиите също грешат, казва прокурор Николай Кокинов

-Г-н Кокинов, състоянието на съдебната система и отношението към процесите в нея отново са на прицел от Европейската комисия заради избора на магистрата Венета Марковска за конституционен съдия. Позицията на Брюксел и заплахата за междинен доклад предизвикаха реакции сред най-висшите политически кръгове, включително президента. Доколко България следва да се съобразява с позицията на Брюксел по такъв казус?

- При всички случаи е добре да чуваме препоръките, които Брюксел ни отправя, за да не получаваме после евентуални наказания. По конкретния казус с г-жа Венета Марковска аз съм встрани от този избор, но доколкото ми е известно, тя е един магистрат с дългогодишен опит. Със сигурност срещу нея няма досъдебни производства, не са повдигани обвинения. Така че в този смисъл от гледна точка на прокуратурата смятам, че тя е един почтен и добросъвестен магистрат, до доказване на противното. Който твърди обратното, нека да бъде така добър да се подпише с името си и да каже какви факти според него пречат тя да бъде конституционен съдия. Иначе всичко друго остава в сферата на доноса. Тя беше права, когато каза, че един донос пред Брюксел не е по-малко донос, отколкото в България.

- Защо изборът на нови членове на Конституционния съд стана отново арена на политически битки?
- Има нещо такова в българската народопсихология - непрекъснато да изсипваме кал по тия, които са отличени по някакъв начин да вземат по-отговорен пост. Изборът на г-жа Марковска беше с най-много гласове, подкрепен от всички политически сили. Така че в общи линии смятам, че нейната кандидатура е била достатъчно непротиворечива.

- Името ви се спряга за кандидат за нов главен прокурор в голяма степен и защото срещу вас няма нито един сигнал, който да поставя под съмнение професионалните ви и морални качества.
- Мисля, че всеки един магистрат трябва да спазва два пъти повече от нормалните хора всички етични и морални норми.

- Според вас какъв трябва да бъде новият главен прокурор?
- В кръга на шегата, трябва да е два пъти по-голям ангел, както каза колегата Бойко Найденов наскоро. Трябва да е безспорен професионалист, да е диалогичен, да обединява около себе си колегите и да бъде приет и тук, и навън. Достатъчно е да бъде почтен и добър професионалист.

- В същото време обаче, от опозицията подозират управляващите, че ще се опитат да лансират свой кандидат, който по някакъв начин да бъде "послушен". Така ли е?
- Не знам. Част от ВСС се избира от парламента, от представители на политическите сили. Ако тръгнем по тази линия на разсъждения, нормално е да се очаква, че политически представените в парламента биха предложили X, Y или Z. И от тази гледна точка можем да разсъждаваме, че кандидатурите биха могли да бъдат предложени на ниво политически сили, както са представени във ВСС. Но при положение, че не е открита процедурата, че не знаем официалните кандидати, ми се струва някак си много виртуално да коментираме.

- Бихте ли приели дама за началник?
- Бих приел всичко, но не мога да разбера каква е тази дискриминация по отношение на мъжете с този въпрос. Защо трябва да оценяваме кандидатите по пол. Нямам претенции какъв ще е полът на избраника ни. Важното е да бъде професионалист, почтен и да бъде избран по установения ред.

- Вярно ли е, че не искате да ставате главен прокурор?
- Не е въпрос на искане или неискане, знаете каква е процедурата - кандидатурата се предлага от една пета на членовете на ВСС. Не съм водил такива разговори и нямам и за кога да водя. Имам друга кариера.

- И каква е тя?
- Пак в системата на прокуратурата. Интересуват ме и други позиции в системата на прокуратурата, не само тази на обвинител номер 1. Само това съм работил и смятам там да се пенсионирам.

- Казвали сте нееднократно, че досега нито един политик не ви се е обаждал по конкретни досъдебни производства и обвинителни актове.
- Така е, няма и да посмее.

- Да, но в същото време различни съдебни решения биват оправдавани с недобрата работа на досъдебното производство и прокуратурата. Свикнахте ли скандални оправдателни присъди да бъдат мотивирани с недостатъчно подкрепени с доказателства обвинителни актове и да бъдете "изтривалката" за лошо правораздаване?
- Човек никога не може да свикне с подобен тип упреци. Който не работи, той не греши. Не е приятно за един прокурор от кариерата да получава постоянно подобни упреци. Може би е по-редно за всеки конкретен казус да говорим за конкретна вина, ако има такава, на конкретен магистрат и за конкретни пропуски. Но така априори не ми е приятно да говорим по тази тема.

- Наскоро Софийският градски съд призна за невинни бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов по делото за подкуп. Къде е "грешката" на прокуратурата в случая?
- Бих задал риторичния въпрос - ами ако съдията греши? Нека да изчакаме да видим следващите инстанции какво ще кажат. Защо някак си обожествяваме съдебния състав и не му признаваме правото понякога и той да греши. Ако те са невинни, тогава чии са тези 20 000 евро?

- Вие лично допускате ли вариант Николай Цонев да се втурне в политиката с чисто и неопетнено съдебно минало?
- Допускам, ако получи такова минало на третата инстанция. Ако не го получи, не виждам как ще стане. Предстои да видим. Дотук виждаме знаци за някаква политическа активност.

- Факт е, че софийските градски прокурори очевидно не се притесняват да разследват и повдигат обвинения срещу висшите политически кръгове, като случая с депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов и народните избраници от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер. По-трудни ли са тези дела от гледна точка на събиране на доказателствен материал и привличане на свидетели?
- По-трудно от тази гледна точка, че все едно извършваш действия в стъклен буркан. Всички те гледат и нямаш право на грешка.

- Има ли нови данни за престъпления по делото за обществените поръчки на двамата депутати от ДПС?
- Колкото се каза, мисля, че е достатъчно. Оттук насетне те си дадоха имунитета, продължаваме да работим.

- Докъде стигна разследването за похарчените средства по строителството на АЕЦ "Белене"?
- Няма промяна в информацията, която дадох преди седмица.

- Трудно ли е да обясним на наблюдателите от Еврокомисията оправдателните присъди по делото САПАРД? Откъде според вас идва усещането, че липсва справедливост в българското правосъдие?
- Усещането идва, че по техния казус подсъдимите приключиха със споразумения и приключиха делото. А по нашия две инстанции казаха различни неща. Нека да изчакаме да видим третата, след което ще направим цялостен анализ и ще обявим какво смятаме да направим.

- Какво стана с разследването на убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина?
- Разследването приключи. Пишем обвинителния акт. На бюрото на прокурора е.

- Говореше се за втори извършител.
- Има лица, които не са известни за нас все още. Има наличие на друг генетичен материал.

- Генетичен материал на още едно или две лица?
- Много неща са възможни, затова говорят фактите.

- Кои промени и философии в новия Наказателен кодекс биха ви импонирали като шеф на най-голямата и най-натоварената прокуратура в страната? Какви трябва да бъдат новите акценти като престъпления, които трябва да бъдат заложени в него?
- От дълги години говорим за декриминализация на част от съставите в Наказателния кодекс. Това очевидно не става факт, напротив - криминализират се и нови обществени порядки. Като че ли е засилена тенденцията за налагане на наказателно преследване на много неща. Намалява тенденцията да се налагат административни санкции за по-леки престъпления. Очевидно имаме разминаване с парламента по този въпрос.

- По различен начин ли изглежда правосъдието в столичния жк "Люлин", където живеете, от жълтите павета?
- Все еднакво е. Във всички точки на София и България. Екстериорът визуално е по-различен.

- Колко прокурори от градска прокуратура през тази година са поискали защита вследствие на заплахи?
- Нито един.