МВФ: Петролът свършва, какво ще го смени?

Най-доброто от печата

06-11-2012, 05:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Няма как да се откажем скоро от "черното злато"

След 20 г. цените на петрола могат драматично да нараснат, в най-добрия случай с 300%, в най-лошия - с 1400%, предрече Международният валутен фонд. Икономистите на МВФ Михаел Кумхоф и Дирк Мюир са разработили няколко сценария за развитие на ситуация на пазара на петрола и в световната икономика.

Ключов елемент в прогнозата е очакваното рязко свиване на предлагането, обусловено от вероятното изчерпване на световните залежи от черно злато.

Това ще обърне световната икономика с главата надолу и ще вкара САЩ и Европа в дълбока криза. Страните износителки ще се позлатят, но тяхната икономика ще страда от "холандска болест", а валутата им - постоянно ще поскъпва, убивайки националното производство и непетролния износ. Изход от задънената улица на практика няма. Цените ще растат при всички положения, въпросът е в това колко бързо.

Целият проблем както винаги е икономически, в баланса между търсенето и предлагането, смятат авторите на прогнозата. През последните 10 г. цените на петрола бързо и устойчиво растяха. Това беше свързано с фундаментални фактори: постоянно растеше търсенето на петрола, най-вече в развиващите се страни, а добивът на нефт беше в стагнация.

Преломният момент, който даде темп на този растеж, настъпи през 2005-а. Преди това до 1981 добивът растеше с около 1,8% годишно. В МВФ решиха да анализират какво я чака световната икономика и петролния пазар, при условие, че добивът расте само с 0,8% годишно, както и растеше от 2005 г.

Такъв темп на растеж на добива ще парализира световната икономика. Не успявайки да излезе от сегашната рецесия, тя най-вероятно ще попадне в нова: свръх високите цени ще забавят нейния растеж и фактически ще разрушат днешната икономическа база на развитите държави.

Авторите излагат няколко възможни сценария в зависимост от развитието на добива и пазара на нефта. Може би най-фрапантен от тях е този, според който добивът не само ще бъде в стагнация, а напротив - ще започне да спада - с 2% годишно. Тогава ефектът за производството и сметките по текущите операции ще бъде четири пъти по-силен, отколкото при базовия сценарий.

Цените на черното злато веднага след свиването на добива ще нараснат с 200%, а за 20 години - с 800%. Темповете на растеж в САЩ и Европа ще се съкратят с 1 процентен пункт. Дефицитът по текущата сметка ще бъде средно около 5% в дългосрочна перспектива и за САЩ, и за еврозоната.

Подобна ситуация не се е случвала в историята. Икономиката напълно ще се промени. От МВФ признават, че даже не могат да прогнозират как. Монетарната политика по същество няма да работи, защото износителите на нефт ще спестяват със стремителна скорост, което ще срине лихвите до нулата.

Но това все още не е апокалипсисът. Трябва да се вземе предвид, че нефтът ще влияе върху БВП не само директно, но и с помощта на множество технологии, в които той се използва. Веднага след свиването на добива цените ще нараснат с 400%, а след това в течение на 20 години - с 1200%.

В краткосрочна перспектива криза няма да има, но след това растежът на БВП на страните вносителки ще се забави с 3 процентни пункта. В резултат страните или ще потърсят замяна на петрола като енергиен източник, или ще съкратят търсенето и ще удушат икономическия растеж.

Ако не бъде открита нова технология, позволяваща да се замени нефтът, тогава за 20 г. цените ще се покачат само с 800%. В реалния свят едва ли може така бързо да се намери заместител на петрола.

Днешните технологии не позволяват да се замени петролът с друг фактор, било то алтернативни енергоносители или нови начини за производство. САЩ ще се нуждаят от 20 години, за да избягат от икономическия модел, основаващ се на петрола. Ако в случай на криза е необходимо по-малко време, тогава американската икономика може да се сблъска със сериозни проблеми. Шоковото нарастване на петролните цени ще нанесе значителни щети на световното стопанство.

Икономистите са анализирали перспективите на алтернативните енергоресурси. Всички те не позволяват бързата и безболезнена замяна на нефта. Възобновяемите енергийни източници, слънчевата и вятърната енергия не могат да се смятат за заместители на петрола, защото е невъзможно да бъдат добивани в достатъчно количество. Проблемът е и в тяхната нестабилност. Техният дял в общите доставки на електроенергия няма да надхвърли 25-30% - иначе ще възникне заплаха за енергийната стабилност на региона. Възможни са например прекъсвания на доставките.

Освен това за производството на различни детайли за слънчевите и вятърните станции е необходим нефт, а също и за инфраструктурата, която също е зависима от нефта.

Биогоривото,

например етанолът, също не може да замени петрола по тази причина - възможностите му са ограничени. Доходността от инвестиции в производството на етанол е доста ниска, а за неговото производство са необходими изчерпващите се водни ресурси. Освен това възниква изборът - да се произвежда или гориво, или храна.

Въглища

Някои изследвания показват, че запасите от въглища в света са значително надценени. Нещо повече, пикът на добив беше достигнат още преди 20 години. А и доставката на въглища е доста скъпа.

Газ

Синьото гориво може да бъде добра замяна за петрола благодарение на технологията хидравличен удар, която доведе до шистовата революция в САЩ. Но даже там газът вече се използва за замяната на въглища. Със самата технология също има редица проблеми: води до замърсяване на околната среда, производственият процес е доста скъп, а находищата бързо се изтощават и се налага да се пробиват нови кладенци. Много учени прогнозират нов скок на цените на газа. Да се премине от нефт към газ, също така не е така лесно. Трябва да се строят скъпи газови електростанции със срок на амортизация 30 години. Освен това ще е необходимо изграждането на мрежа от газови станции за зареждане.

Ядрена енергетика

Ако заменим петрола с ядрена енергетика, тогава първоначалният ефект ще бъда доста голям. Но след това ще възникнат проблеми: производството на уран много бързо ще достигне своя пик. Но този проблем може да се разреши, използвайки различни типове реактори. За момента се наблюдава обратна тенденция в света след катастрофата във Фукушима: някои страни искат да се откажат от нея.

Съществуват и някои други чисто технически ограничения за отказа от нефта като суровина. Съществуващите технологии са ориентирани именно към петрола. Например самолетът не може да бъде зареден с въглища, защото не само ценатана енергийния източник има значение, но и физическите му характеристики.
Замяната на петрола в транспорта ще отнеме доста десетилетия. Освен това нефтът активно се използва в индустрията. Така че на този етап и в обозримо бъдеще на практика петролът е необходим при производството на почти всички стоки, заключават експертите на МВФ.