ЕС преосмисля финансирането за България?

Политика

04-11-2012, 16:32

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Правосъдието е проблемно според Джефри ван Орден

Британският евродепутат Джефри ван Орден, който беше докладчик на Европейския парламент за България, смята, че ЕС може да преосмисли финансирането за България, особено в областите, свързани в правосъдието и вътрешните работи, предаде БНР.

Според него не е вярно, че след отпадането на възможността за предпазни клаузи, Европа вече няма средства за въздействие върху процесите у нас.

България получава много сериозна финансова подкрепа от ЕС, получава много пари и конкретно за тези области, които попадат в обхвата на мониторинга, за да изпълни посочените там изисквания. Има възможности за преоценка как се харчат парите и какви суми трябва да бъдат отпускани занапред. Така че има много инструменти, които могат да се използват, каза Джефри ван Орден.

Според него предупреждението на Европейската комисия за възможен извънреден доклад е проява на тревога и трябва да бъде взето предвид и анализирано.
Българските власти трябва да дадат на Брюксел нужната информация и уверения за противоречивото назначение в Конституционния съд, смята евродепутатът.
По думите му е "разочароващо е, че такива неща продължават да се случват в една ключова сфера".