В бойна готовност сме - да идва зимата!

Общество

04-11-2012, 12:55

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Над 3600 машини ще почистват републикански пътища и магистрали

Вече всички фирми са в т.нар. бойна готовност за посрещане на зимата.

Това заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров, цитиран от "Фокус".

Той бе на инспекция на готовността за зимно поддържане на участъка на автомагистрала „Хемус” от пътна връзка „Яна" до пътна връзка „Жерково".

От утре се въвежда готовността за зимата. Надявам се, тази година да не ни изненада, каза инж. Лазаров. Над 3600 машини ще почистват републикански пътища и магистрали.

Въпросът с общинската пътна мрежа за нас не стои. Ние сме уведомили всички общини и там, където има дублиране на машини, лично сме се свързали с кметовете. Още през септември месец сме алармирали както съответните общини, така и органите на МВР, да бъдат намерени дублиращи машини за общините, каза той. Има изискване в коя минута и кой час, в зависимост от класа на пътя, след спирането на снеговалежа и по време на самия снеговалеж трябва да излезе техниката, за да чисти. Иначе – фирмите търпят санкции.

Още преди да започне снеговалежът, поддържащите фирми вече са задължени да минат и да обработят пътното платно така, че снегът да не залепва по него.

Специално на автомагистрали и на първи клас е забранено използването на инертни материали, т.е. на пясък. Там се работи само с химически вещества – със сол, обясни той.