16 млн. лева пръскат партиите за алъш-вериш на избори

Политика

03-11-2012, 15:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Веселин Коларов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Време е за машинно гласуване, зоват от СДС

Имало обаче и честен манипулиран вот, твърди проф. Михаил Константинов

Купуването на гласове на едни избори у нас възлиза на 16 милиона лева, обяви социологът Кольо Колев на Първата национална конференция по изборни системи, която се провежда с медийната подкрепа на Bulgariautre.bg.

"Социологическото изследване показва, че 10% от хората продават гласовете си за 100 лева. И тук трябва да се подчертае, че те не крият престъплението. 20% от населението пък е готово да продаде гласа си за 200 лв.

Тези които пък казват, че не продават гласа си, са склонни да го направят за 50 лв.  Проучването показва, че у нас се купуват гласове за 16 милиона лева на едни избори", каза Колев, след което коментира и предложението на СДС за машинно гласуване.

"Аз съм върл противник. Смятам, че това ще е най-смъртоносно за купуването на гласове", добави социологът.

Интересен пример за алъш-вериш с гласове на избори даде и проф. Михаил Константинов.

"Има и честен манипулиран вот. Ще ви обясня. Имам къща в едно село. Там една възрастна жена, която ми е съседка, дойде и ми каза: Знаеш ли, че си продадох гласа за 50 лв.! Аз и казах, че няма кой да я контролира и може да гласува за когото си поиска. Но нейният отговор беше: Аз взех парите и няма да лъжа. Това се нарича честен българин, който изпълнява задълженията си", разказа математикът.