Време е за машинно гласуване, зоват от СДС

Политика

03-11-2012, 13:00

Снимка:

YouTube

Автор:

Веселин Коларов

Всичко от Автора

Даже БСП ни подкрепя, заяви шефът на синия предизборен щаб Борис Марков

Шефът на предизборния щаб на СДС Борис Марков предложи в бъдеще у нас да бъде въведено машинното гласуване, което, според него, ще спре купуването на гласове.

Той изнесе кратък доклад на Първата национална изборна конференция, която се провежда на Боровец с медийната подкрепа на Bulgariautre.bg.

Сините даже са измислили начина на провеждане на такъв вот - гласуването ще става на машина с дисплей, който наподобява циферблат на телефон. По този начин избирателите няма да имат затруднения при пускането на гласа си, тъй като цялото население използва телефони. Борис Марков заяви, че идеята им е подкрепена дори и от БСП.

"Машините ще бъдат еднопосочно свързани само с ЦИК, за да не могат да бъдат пробити от хакери или пък манипулирани. Няма да бъдат да свързани с интернет. Така ще елиминираме ахилесовата пета на този вид гласуване. Преди да бъдат въведени, обаче, трябва да се направи експеримент с машинното гласуване. Този терминал няма да замени урните. Ще има и от двете, така ще се намалят разходите и сигурността ще е на много високо ниво. Трябва да вървим напред", категоричен бе Борис Марков.

Идеята на СДС обаче не бе посрещната с аплодисменти от члена на ЦИК – проф. Красимир Калинов.

"Нито съм за, нито съм против. Но гарантирам, че ще бъде намерен начин вотът да бъде манипулиран дистанционно", каза Калинов, след което даде и пример: "В Холандия се опитаха да манипулират машините. За това ги забраниха и в Германия".