Даровете на BG власта по света до 500 лв.

Общество

03-11-2012, 08:56

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Подаръците – най-често реплики на Панагюрското съкровище

Подаръците, които прави властта при посещенията си зад граница и при приемане на чуждестранни делегации у нас, са с лимит от 500 лв., твърди в. "Монитор".

Целта на даровете не е да са скъпи и пищни, а да покажат нещо характерно за страната ни, единодушни са от протокола на институциите.

Затова и никога не се "изхвърляли" при подготовката на даровете, които съпътстват визитите на премиер, президент и председател на Народното събрание.

Освен това практиката в останалите страни също била да се избират сравнително скромни и по-скоро символични подаръци. В Италия например има възприет лимит от около 300-400 евро, даде пример шефът на президентския протокол Иван Кондов.

Преди самите срещи екипите на двете страни уточнявали кой какъв подарък е приготвил, за да не се изпада в конфузна ситуация в която единият да блесне с твърде скъп дар, а другият да се срамува заради невзрачна вещ.

Сред най-скъпите дарове с цена точно 500 лв. е връчваното от шефката на Народното събрание Цецка Цачева умалено копие на парламентарния звънец. То се прави по поръчка от майстора, който изработва и репликите на Панагюрското съкровище – Пламен Василев. Звънец обаче получават само хора от ранга на самата Цачева – шефове на чужди парламенти.

Само по изключение такъв подарък се връчва и на особено важни за страната персони като бразилския президент с български корени Дилма Русеф. Тя също получи копие на парламентарния звънец при срещата си с Цачева през октомври миналата година.

Като цяло даровете са минимално перо в бюджета на институциите. Средно за година парламентът харчи по около 15 000 лв. общо за протоколни разходи, в които се включват и даровете.

Под 500 лв. са и даровете, връчвани от президента Росен Плевнелиев, като най-скъпи отново са реплики на наши съкровища. Те се изработват в няколко варианта. В оригиналния размер са само тези, които се подаряват на президенти на други държави и стават все по-малки в зависимост от заеманото ниво в държавната йерархия.

Копие на маската на Терес получи например италианският президент Джорджо Наполитано. Компютърният магнат Бил Гейтс пък беше дарен от Плевнелиев с реплика на ритон "Амазонка" от Панагюрското съкровище, какъвто получи и гръцкият президент Каролос Папуляс.