Бойко Борисов премахва боклуците с европейски пари

Политика

01-11-2012, 15:37

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът ще открие първото регионално депо за битови отпадъци, изградено с европейски средства

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Нона Караджова ще открият утре, 2 ноември, в Ботевград първото регионално депо за битови отпадъци.

 

Депото ще обслужва 56 000 души от общините Ботевград, Правец и Етрополе и е част от системата за управление на отпадъците на регион Ботевград. До средата на следващата година ще бъде пуснат в експлоатация и другият елемент от системата – центърът за рециклиране.


Регионалната система за управление на отпадъците е първата от общо 23, които трябва да бъдат изградени с европейски средства. Тя е на стойност 14,4 млн. лв., като 2,1 млн. е националното съфинансиране.


След като е готова основната инвестиция на системата – регионалното депо, трите общини ще могат да ликвидират и почистят нерегламентираните малки сметища на своите територии. Центърът за рециклиране се финансира чрез публично-частно партньорство между общината и частен инвеститор. С въвеждането му в експлоатация 80% от постъпилия отпадък ще се насочва за рециклиране и преработка и едва 20% ще отива на депото.